Seda soodustab välistegurite, nagu naftahindadest sõltuvate kütuse ja soojuse, mõju vähenemine aastataguse kõrge võrdlusbaasi tõttu, kirjutas BNS.

Juulikuus aeglustunud aastase inflatsiooni ja kuise tarbijahinnaindeksi languse põhjustas ministeeriumi hinnangul elektrihinna langus.

"Juulis stabiliseerus elektri hind börsil selle aasta keskmise taseme lähedal, mistõttu elektriarve odavnes kuuga ligi kuus protsenti. Samuti soodustas inflatsiooni pidurdumist kaugkütte jätkuv odavnemine alanenud naftahindade ning mõnevõrra tugevnenud euro kursi tõttu," kommenteeris juulikuu inflatsiooni rahandusministeeriumi fiskaalpoliitika osakonna analüütik Kristjan Pungas.

Toiduainete hinnatõusu on tänavu mõjutanud puu- ja köögiviljade kallinemine ning ka juulis moodustas köögivili toidu hinnatõusust valdava osa.

"Kuigi suvekuudel on mõningane hinnatõus seoses värskete aiasaaduste müügiletulekuga tavapärane, siis seekord on see olnud mõnevõrra suurem. See on seletatav importkauba kallinemisega, mis mõjutab ka siinseid hindu," ütles Pungas.

Riietuse ja jalatsite hooajalised allahindlused olid juulis väiksemad kui aasta tagasi, mistõttu aastases võrdluses kiirenes nende toodete hinnatõus kuue protsendini. Euroopa Liidu riikidega võrreldes on riiete ja jalatsite kallinemine Eestis kiirem, seda vaatamata siinsete hindade kõrgele tasemele, lisas ta.

Ka Eesti Pank tõi oma kommentaaris välja elektrihinna kõikumise mõju inflatsioonile. Jätkuvalt on energia 6,5 protsendiline kasv võrreldes aastataguse ajaga üks peamisi inflatsiooni mõjutajaid, kuid kuises võrdluses see hinnasurve vähenes veidi, sest juulis kahanes elektrihind kuuga 6,1 protsenti.

Toiduainete aastane hinnatõus piirdus peamiselt puu- ja köögiviljade kallinemisega, ülejäänud toidu ja mittealkohoolsete jookide hinnad oli ligikaudu samal tasemel kui mullu juulis, märkis Eesti Panga ökonomist Sulev Pert.

Alusinflatsioon, mis hõlmab tööstuskaupu ja teenuseid, püsis juulis madal – 1,3 protsenti. Suur osa tööstuskaupade odavnemisest oli hooajaline, kuid allahindlused olid tänavu väiksemad kui eelmisel aastal. Riidekaupade ja jalatsite hind langes juuniga võrreldes 3,5 protsenti, aasta tagasi aga ligikaudu viis protsenti. Teenuste kallinemise juures mängib tõenäoliselt üha suuremat rolli palgakasv, aga ka turismi elavnemine. Samas alanevad tiheda konkurentsi tõttu jätkuvalt kommunikatsiooniteenuste hinnad, lisas Pert.

Statistikaameti teatel langes tarbijahinnaindeks (THI) 2013. aasta juulis võrreldes juuniga 0,1 protsenti ning võrreldes eelmise aasta juuliga kasvas 3,4 protsenti.