Roldugin on Putini tütre Maria ristiisa. The Guardian kirjutab, et mees oli ristiisaks mõistetav valik: Putini parim sõber oli 1985. aastaks, mil Maria sündis, lapse isa tundnud kaheksa aastat. Putin oli KGB väljaõppes olnud koos Roldugini venna Jevgeniga.

Mõlemad mehed jahtisid edu. Üks valis selleks kunsti, teine poliitika ning võimu saavutamise. Roldugin naudib senini Putini usaldust. Kui teised Putini siseringi kuulujad on rikastunud, siis Roldugin rääkis 2014. aastal New York Timesile antud intervjuus, et tema ei ole nende seas. Ajal, mil paljude Putini siseringi kuulujate suhtes rakendati sanktsioone, kinnitas Roldugin, et tema ei ole ärimees. „Mul on korter, auto ja suvila. Mul ei ole miljoneid,” lisas ta.

Kuid lekkinud Panama dokumendid paljastavad midagi muud. Šveitsi panga dokumendid kinnitavad, et ta teenis ligi 6,5 miljonit naela aastas ning oli salajasest osalusest Venemaa ühes reklaamiagentuuris Video International saanud 19 miljonit naela.

Teine investeering, Kamazi aktsiad, oleks võinud tuua talle vähemalt 100 miljonit naela. See oli salajane optsioon, mis lepiti kokku 2008. aastal, kuid seda ei kasutatud.

Guardian kirjutab, et see tõstab intrigeerivaid küsimusi. Kas tšellist oli oma investeeringute osas tagasihoidlik? Või ei teadnud ta enda nimega seotud üüratutest summadest? Või ta ainult näitles? Eelmisel nädalal ütles ta: „Ma ei ole valmis praegu kommentaare andma. Need on delikaatsed teemad.”

Panama dokumendid näitavad ühte suunda- Roldugini vana sõpra Venemaa presidenti ümbritsevale suletud ringile.

Panama dokumendid paljastavad Roldulgini tegevusega seoses vähemalt viis salajast maksuvaba firmat. Neil on mitte midagi ütlevad nimed: Sonnette Overseas, International Media Overseas, Sunbarn, Raytar, Sandalwood Continental Ltd.
Kuid üks link toob need kõik kokku. Kõik nad on seotud Šveitsi advokaatidega. Ning viimased tegutsevad Bank Rossija heaks. See ei ole aga tavaline pank.

Just see Peterburis asuva peakontoriga pank kontrollib Roldugini firmasid. Ja seal liiguvad suured rahad.

1990. aastal toonases Leningardis asutatud panka on pikka aega seostatud Putiniga. Panga võtmetegelased on Putini Ozero kooperatiivi juhid. Putini sõber Juri Kovaltšuk on Bank Rossija suurim aktsionär ja nõukogu esimees. Nüüd kontrollib Ozero grupp suuremat osa Venemaa varadest: naftat, gaasi, raudteed, samuti ehitust, televisiooni ja meediat.

Kuus aastat tagasi kuulus Rolduginile 3,9% panga aktsiatest, see on uskumatu investeering mehe jaoks, kelle amet tagab vaid tagasihoidliku palga. New York Timesile kinnitas ta, et sai osaluse väga kaua aega tagasi, mil Putin oli veel Peterburis.

Kovaltšuk on praegu ligi 11 miljardi dollari mahus varadega panga võtmeisik. Valge Maja ametnik kirjeldab teda kui paljude Vene Föderatsiooni kõrgemate ametnike, sealhulgas Putini isiklikku pankurit. Moskvas tuntakse Bank Rossijat kui „Putini rahakotti”.

Teine pank, mis Panama dokumentides esile kerkib on RCB - Venemaa Kommertspank Küprosel, Venemaale kuuluva VTB tütarfirma. Üks Moskva allikas kirjeldab RCB-d kui Putini lähedaste tipp-valitsusliikmete erataskut.

RCB pakub neile „luksusliku elu taristut”. „See võib olla jaht, eralennuk jms,”selgitas ta. Panga bilanss on teisejärgulise tähtsusega.
Kui Küpros 2013. aastal pankade deposiite kärpis, oli RCB Moskva surve tõttu erand. „Kui RCB-d oleks puudutatud, ei ole Küprost järgmisel päeval enam kaardilt leitud,” tõdes pangandusallikas.
RCB eitab oma taskurolli.

Dokumendid paljastavad raha liikumise

Panama dokumendid näitavad, kuidas raha voolas nendest pankadest Putini sõpradele ja kuidas RCB andis laene Bank Rossija ja Putini siseringi kontrollitavatele maksuvabadele firmadele.

2009.-2011. pikendas pank 800 miljoni dollari mahus krediidiliini Sandalwood Continentalile. Üks 2009. aasta septembris väljastatud tagatiseta RCB 103 miljoni dollari suurune laen tegi Mossack Fonseca närviliseks. Andmebaasi e-mailid kinnitavad, et firma kaasasutaja Jürgen Mossack kirjeldas olukorda kui delikaatset. Ta tõdes,et tegemist võib olla kahtlase päritoluga ning kahtlase liikumisega rahaga.

Ettevõte otsustas lõpuks aktsepteerida Bank Rossija kinnitusi, et raha läheb Venemaa liisingfirma investeeringuteks, eeldatavasti LPG tankerite ostuks. Siiski nõudis Mossack Fonseca Bank Rossijalt kahjukindlustust, mis on tavapäratu. See tähendas, et mistahes juriidiliste probleemide korral ei saaks neid hoolimatuses süüdistada.

Kui raha RCB-lt saabus, laenas Sandalwood selle Küprosel registreeritud Horwich Trading kõrge 7,8% intressiga. Sandalwood oli selle RCB-lt laenanud 4,7%-ga. Dokumendid tõestavad, et lihtne raha liigutamine tõi Sandalwoodile 4 miljonit dollarit kasumit. Ebatavaline on, et see laen maksti tagasi.

Rikkaks mitte midagi tegemata

Järgmine näide teeb toimimismehhanismi veelgi selgemaks. 2010. aasta detsembris laenas RCB 5 miljardit rubla (toona umbes 100 miljonit naela) maksuvaba firma kaudu Sandalwoodile 4% intressiga. Sandalwood laenas selle edasi järgmisel offshore firmale Eurofert Trading 5%-ga. Eurofert laenas raha omakorda Gazpromi tütarfirmale, mis püüdis Venemaal elektrijaamu käivitada. Gazpromilt kasseeriti 8,4% intressi- enam kui kaks korda algsest intressimäärast rohkem.

Euroferti tundmatud omanikud saavad aastas maksuvabalt 1,7 miljonit naela ning Putini sisering tagasihoidlikuma 500 000 naela aastas. Seda kõike maksuvabalt ning sisuliselt mitte midagi tegemata.