Kes võiks praegu olla Eesti äriliider number üks? Ain Hanschmidt oma avalikuks saanud supertehingutega? Indrek Neivelt väärika panga väärika eksjuhina? Urmas Sõõrumaa? Transiidisektorist keegi? Või hoopis ehitajatest?

Pakun sellele kohale pretendeerima sel kuul 43-aastaseks saanud Hillar Tederi. Ta ei esine suurtel konverentsidel. Teda ei ole näha presidendi veebruarikuistel vastuvõttudel mööda punast vaipa kõndimas. Ta on täiesti tuha all.

Mäletan Tederit mõne aasta tagusest ajast, kui ta teise kinnisvaraärimehe Paul Oberschneideriga Tallinna sadama-ala pärast vägikaigast vedas. Tundus täiesti tavaline, lihtne kinnisvaraarendaja.

Ent lühikese aja jooksul on ta näidanud oma sisu. Siinseks viimase aja suurimaks projektiks on Tederi arendatud Rocca al Mare kaubanduskeskus, mille mees koos äripartneritega ligi neljakordse kasuga soomlastele müüs. Teder teenis sellega 780 miljonit krooni.

Täiesti nullist alustas ta koos sõpradega Venemaal Multoni mahla tootmist. Ja kaheksa aastat hiljem saavutas Vene turust 25 protsenti. Coca-Cola kompanii märkas ja ostis 6,5 miljardi krooni eest ära. Ligi sajakordne vaheltkasu. Tederi osaks jäi 2,2 miljardit krooni.

Nüüd on põhiline O?Key hüpermarketite arendamine. Näiteks läinud aastal tehti Peterburis kolme kauplusega rohkem käivet kui terve Tallinna Kaubamaja grupp kokku. Sihikul on kett, kus oleks 30 või isegi 50 lüli, igal aastal pikeneb O?Key kett nelja uue keskuse võrra. Mis tähendab saja miljoni dollari investeerimist aastas. Ühe keskuse kaubakäive Venemaal ulatub keskmiselt 900 miljoni kroonini aastas.

Tederil on Venemaal oma piimatehas ja nüüd ka oma pank ? 17,9 protsenti Sankt Peterburgi Pangast. Kas ta võiks esineda konverentsidel ja käia presidendi vastuvõttudel?