"Mul on samasugune tunne nagu teil, et anname küll liiga odavalt ära, sest et põlevkivist elektrienergia tootmisel ja ka põlevkivist õli tootmisel tekib küllaldaselt igasuguseid saasteaineid, kõrvalprodukte, mis keskkonda kahjustavad ja seetõttu tundub mulle, et praegusest ressursitasust ei piisa selleks, et keskkonnale tekitatud kahjusid korvata. Kuid ressursitasu suurendamine ei ole ilmselt ainus võimalik lahendus," rääkis peaminister infotuunis.

Kaljuvee tõmbas tähelepanu asjaolule, et neli eelmisel aastal põlevkivi kaevandanud ettevõtet - Eesti Energia, Viru Keemia Grupp, Kiviõli Keemiatööstus ja Kunda Nordic Tsement - maksid ressursitasuna aasta lõikes 20 miljonit eurot, samas kui nelja ettevõtte puhaskasumite koondsumma oli üle 200 miljoni euro.

"Kui kõigile ressursi kasutajatele ühtemoodi suurendada ressursi kasutamistasu, siis võib see mõnede tegevuste puhul viia kahjumini ehk siis teatud tegevused üleüldse välistada. Meil põlevkivi kasutatakse põhiliselt kahel eesmärgil – elektrienergia tootmiseks (Eesti Energia on siin peaaegu ainus tegija) ja ka õli tootmiseks. Õli tootmine on väga hea kasumimarginaaliga, elektrienergia tootmine nii hea kasumi marginaaliga ei ole. Võib isegi väita, et teatud tingimustel elektrienergia tootmine, kui võtta arvesse kõik keskkonnale tekitatud kahjud, võib olla isegi kahjumlik. Maailmas ei maksustata tavaliselt ressursi kasutajaid ainult ühe maksuga. Ka meil on valitsuses arutamisel ettepanek kehtestada õli tootmisele niisugune royalty maks, mis sõltuks energia hinnast maailmaturul," selgitas Ansip võimalikke lahendusi.

"Aga ma olen seda meelt, et õli tootmist tuleks enamal määral maksustada, sest õli tootmine koormab keskkonda. Esiteks ekspluateeritakse rahvale kuuluvaid ressursse väga odava hinnaga, järgmisena tekivad jääkained, kolmandaks paistatakse atmosfääri ja keskkonda erinevaid saasteaineid. Nii et see tekitatav kahju keskkonnale ei ole kompenseeritav praeguse ressursitasuga. Kunagi, paar aastat tagasi, aga ega olukord praeguseks väga palju muutunud ei ole, ütles eelmine keskkonnaminister, et tegelikult keskkonnatasud korvavad ainult kümnendiku keskkonnale tegelikult tehtud kahjudest," lisas peaminister.