?? Tallinna Sadamaga seotult on kirgi kütnud nii sadamatasude teema kui ka juhtkonna töö. Millise hinnangu teie Tallinna Sadama uue juhtkonna tööle annaksite?

Nagu ütleb hiina vanasõna, esimesel aastal ollakse õpipoiss, teisel aastal juba hakatakse tööd tegema ja kolmandal aastal ka organisatsioonile kasu tooma. Sadama uus juhtkond asus tööle eelmise aasta aprillis, seega on töötatud alles alla aasta ja hinnangut anda on natuke ennatlik.

Valmimas on sadama strateegia. Alles siis, kui seda hakatakse teostama, saab hinnata ka juhtkonna tööd. Samas on Tallinna Sadama eelmise aasta majandustulemused väga head. Kuna tegemist on börsiettevõttega, siis ei saa täpseid tulemusi avaldada. Tulemusi tutvustatakse avalikult veebruari lõpus.

?? Rääkides edukatest majandustulemustest, mida peaks sadamatasudega ette võtma?

Tallinna Sadama juhtkonna viimati tutvustatud sadamatasude tõstmise süsteem on meile (ministeeriumile ? toim) vastuvõetav ja mõistlik. See põhineb tasude indekseerimisel, mis tähendab, et sadamatasud vaadatakse edaspidi tarbijahinnaindeksi muutumise järgi igal aastal üle ? sama praktikat kasutab enamik Euroopa suuremaid sadamaid.

Tasude tõusust peab operaatoreid teavitama vähemalt üks kuu varem. Kui riigikogu võtab vastu mereohutuse seaduse muudatuse, saab sadam kinnitada uue hinnakirja.

?? Nõukogu esimees on ikka valimata? Kas teatud nimede ümber võiks saginat olla?

Jah, suutmatus nõukogule esimeest valida ei kõnele suurest töövõimest ning kahtlemata on see sadamale probleemiks. Järgmine Tallinna Sadama nõukogu koosolek on märtsis, siis valitakse loodetavasti ka esimees. Kes täpselt, selle otsustab nõukogu.

?? Teine suur ja tähtis valdkond, mis teie taktikepi all liigub, on Eesti Post. Palju räägitud kuluaruannet pole avalikkus näinud ning jutud sellest, kuidas maksumaksja raha eest tütarfirmat ELS-i doteeritakse, on endiselt päevakorral. Kas olete Eesti Posti kuluaruandlusega tutvunud, tundub see lõpuni läbipaistev?

Mina ei ole Eesti Posti kuluaruandlusega tutvunud. Selle teemaga tegeleb sideamet, kes postiseaduse kohaselt teeb Eesti Posti kulu- ja tuluarvestuse järelevalvet. Olen aga rahul, sest sideameti kinnitusel pole alust väita, et toimuks teenustegruppide omavaheline keelatud ristsubsideerimine.

?? On teil selles suhtes ettepanekuid või plaane, mis võiks Eesti Posti tegevust läbipaistvamaks muuta?

Riigi esmane huvi on kulupõhine läbipaistva hinnaga üle riigi kättesaadav universaalne postiteenus. Tegevuspõhise kuluarvestuse rakendamine on oluline samm Eesti Posti läbipaistvamaks muutmisel. Samuti aitab läbipaistvust saavutada universaalse postiteenuse turu avamine konkurentsile. Riigikogu menetluses olev postiseaduse eelnõu reguleerib turu avamist konkurentsile ja täpsustab tegevuspõhise kuluarvestuse ning universaalse postiteenuse tasu kujunemise põhimõtteid.