Venemaa-suunaline eksport ei lase end kõigutada poliitilistest suhetest. Poolaasta statistika näitab, et Venemaale eksporditavate kaupade maht on kasvanud peaaegu sama palju kui Euroopa Liidu riikidesse mineva kauba maht – aasta võrdluses ligi viiendiku.

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) poolt viimase aasta jooksul väljastatud ekspordilitsentsidest ligemale kolmveerandil on märgitud sihtriigiks Venemaa.

OÜ Põlva Piim Tootmine tegevjuhi Aivar Häelmi sõnul ei ole nende eksport aastaga protsendi võrragi muutunud. Piimatoodete müümine toorainena võimaldab säilitada tootja ja tootjariigi anonüümsuse. “Oma etiketiga kauplevate ettevõtete jaoks on pilt siiski üsna morn,” kinnitab Häelm.

Rakvere lihakombinaadi juht Olle Horm ütles, et vahepeal valitsenud kolme-nelja kuu pikkune müügipaus on lõppenud ning praeguseks on kõik võimsused uuesti täis müüdud.

Idaturule sisenemise raskustest räägib ka PRIA väljastatud eksporditoetuste maht. Koguni 96 protsendil toetuse taotlejatest on sihtriigiks märgitud Venemaa.