Osaledes Euroopa, USA ja Jaapani mõjukaid ühiskonnategelasi ühendava valitsusvälise organisatsiooni, Trilateraalse Komisjoni Euroopa grupi majandusteemalisel paneeldiskussioonil, esitas Eesti valitsusjuht oma visiooni olulisematest eesmärkidest, mille nimel Euroopa Liidu liikmesriikidel tuleb pingutada.

Ansip ütles, et Eesti majandus on heal järjel muu hulgas tänu koostööle Põhjalas, mille teeb võimalikuks regiooni tihe lõimumine Euroopa Liidus. Samas osutas ta, et kui vaadata maanteede või raudteede võrgustikku, siis kohati on regioon füüsiliste ühendusteede puudumise tõttu endiselt killustunud ja viimase paarikümne aasta jooksul pole olukord palju muutunud.

„Ühisturg aitab luua töökohti ning soodustab majanduskasvu. Kuid ühisturg tuleb lõpuni ehitada ja selle eelduseks on lisaks teenuste ja digitaalse ühtse turu liberaliseerimisele ka Euroopa ühendatus. Euroopa Liidu rahasid tuleb eelkõige kasutada Euroopa eri osi ühendava taristu – erinevate ühendusteede – väljaehitamiseks. Me peame Euroopa tõeliselt ühendama, et ühisturust kasu saada.“

Ansip rääkis paneeldiskussiooni sisse juhatavas sõnavõtus ka euroala riikide avalikkuse toetusest vajalike majandusreformidele, tuues näiteks Eesti maksusüsteemi ja eelarvepoliitika.

„Me võime oma maksusüsteemi vaadata ka kui sotsiaalset lepingut kodanike ja riigi vahel, mida austatakse,“ ütles Ansip. „Maksumaksjad maksavad makse siis, kui maksusüsteem on neile selge ja läbipaistev ning nad võivad olla kindlad, et nende raha kasutatakse mõistlikult, vältides üleliigseid kulutusi. See tagab ka toetuse vajalikele reformidele, kuna maksumaksja ei poolda elamist järgmiste põlvkondade arvel.“