Unni sõnul võib isegi nädalane streik mõjutada oluliselt hakkepuidu ja paberipuu ostuvõimalusi terve aasta lõikes. "On oht, et pärast streiki nõudlus langeb ja langeb ka hind," rääkis Unn ja lisas, et streigi mõju sõltub loomulikult streigi pikkusest. Unn rõhutas, et streigi tõttu kannatavad tõsiselt saetööstused, kui nad ei saa haket ära müüa.

Unni sõnul teatas Forestexi kolmandiku aktsiate omanik, Soome puidukontsern UPM-Kymmene eile neile, et Soome pool peatab paberipuidu ja hakke tarned vähemalt kolmeks nädalaks. Forestex ekspordib aastas Soome umbes 240 000 tihumeetrit paberipuitu, mis moodustab alla poole ettevõtte käibest.

Unni hinnangul on nende ümarpuiduladudes veel veidi ruumi. "Hakkepuidu ladu on kahe nädala pärast küll pilgeni täis," nentis Unn. "Peame siis hakkama lennuvälju ja muid suuri platse hakke ladustamiseks otsima."

Aastas ekspordib Eesti umbes 3 miljonit tihumeetrit paberipuud ja umbes miljon kuupmeetrit puiduhaket. Umbes poole sellest kogusest ekspordivad Eesti metsatööstusettevõtted Soome. Paberipuu tihumeetri keskmine hind sadamas on 300 krooni. Hakkepuidu kantmeetri keskmine hind on veidi üle saja krooni.

ASi Metsind tegevdirektori Raimo Mäkelä sõnul kannatab nende terminaalile paberipuud varuda ehk paar nädalat. "Kui streik Soomes enne ei lahene, püüame tasapisi suurendada müügikoguseid Rootsi partnerile," sõnas Mäkelä. Metsindi põhipartner on Soome Metsäliitto, kellele eksporditakse 90 protsenti varutud paberipuust.

Mäkelä mäletamist mööda oli viimane kord Soomes nii ulatuslik streik, kui töö peatasid kõik tehased, 1956. aastal.

Väinu ROZENTAL