Streik lõpeb otsekohe ja töölised lähevad tööle, igaüks oma vahetusse," teatas ametiühing pressiteates.

Tööandjad nõustusid riikliku lepitaja Juhani Saloniuse pakutud ettepanekuga juba eile.

Kokkuleppe kohaselt tõuseb paberitööliste palk käesoleval aastal 3,1 protsenti ja kui tööstustel hästi läheb, võib detsembris ees oodata veel üks 0,7 protsendiline palgatõus.

Tuleva ja ületuleva aasta palgatõusud jäid lahtiseks ning kolmeaastane leping võib katkeda kui üks kahest osapoolest ei jõua nende aastate palgatõusus kokkuleppele.

Leping nägi samuti ette, et osapooled peavad alltöövõtu kasutamise osas kohtadel eraldi kokku leppima ja võimaldab töölistel saada tuleval aastal laupäevadel töötamise eest lisatasu.

11. aprillil alanud streik halvas kõigi Soome paberi- ja tselluloositehaste töö. Sreik hõlmas teiste seas Euroopa suurima paberitööstuse StoraEnso, Euroopa suuruselt teise paberitööstuse UPM-Kymmene ja Euroopa suuruselt neljanda paberitööstuse Metsä-Serla.

Paberitööstus hindas oma kaotuseks 200 miljonit marka ehk ligi 500 miljonit krooni iga streigipäeva kohta. Kaheksa päeva väldanud streik lõi Soome majandust seega 4 miljardi krooniga ehk summaga, mis kuluks kahe Tallinn-Tartu kiirmagistraali ehituseks.

Soome on Kanada järel maailma suuruselt teine paberi eksportija.

Reutersi põhjal

Inno TÄHISMAA