Unni sõnul võib isegi nädalane streik mõjutada oluliselt hakkepuidu ja paberipuu ostuvõimalusi terve aasta lõikes. “On oht, et pärast streiki nõudlus langeb ja langeb ka hind,” rääkis Unn ja lisas, et streigi mõju sõltub loomulikult streigi pikkusest.

Unn rõhutas, et streigi tõttu kannatavad tõsiselt saetööstused, kui nad ei saa haket ära müüa. Unni sõnul teatas Forestexi kolmandiku aktsiate omanik, Soome kontsern UPM-Kymmene eile neile, et Soome pool peatab paberipuidu ja hakke tarned vähemalt kolmeks nädalaks. Forestex ekspordib aastas Soome 240 000 tihumeetrit paberipuitu, mis moodustab umbes poole ettevõtte varutud ümarpuidu mahust.

Unni hinnangul on nende ümarpuiduladudes veel veidi ruumi. “Hakkepuidu ladu on kahe nädala pärast küll pilgeni täis,” nentis Unn. “Peame siis hakkama lennuvälju ja muid suuri platse hakke ladustamiseks otsima.”

Aastas ekspordib Eesti umbes 3 miljonit tihumeetrit paberipuud ja miljon kuupmeetrit puiduhaket. Ligikaudu poole sellest kogusest ekspordivad Eesti metsatööstusettevõtted Soome. Paberipuu tihumeetri keskmine hind sadamas on 300 krooni. Hakkepuidu kantmeetri keskmine hind on veidi üle 100 krooni.

ASi Metsind tegevdirektori Raimo Mäkelä sõnul kannatab nende terminalile paberipuud varuda ehk paar nädalat. “Kui streik Soomes enne ei lahene, püüame tasapisi suurendada müügikoguseid Rootsi partnerile,” sõnas Mäkelä. Metsindi põhipartner on Soome Metsäliitto, kellele eksporditakse 90 protsenti varutud paberipuust. Mäkelä mäletamist mööda oli viimane kord Soomes nii ulatuslik streik, kui töö peatasid kõik tehased, 1956. aastal.

“Meie kliendi, Soome ümbrikutehase esindaja teatas, et masinad pandi teisipäeval seisma,” kommenteeris ÄP Online’ile Soomes trükikoda omava ASi Lakrito direktor Tõnu Laidla. Tema sõnul lükkuvad seetõttu edasi Lakrito Eesti klientide tellimused.

Eile keskpäeval Soomes alanud streik puudutab 30 000 töölist ja seiskab 30 tehast, sealhulgas Euroopa suuremad paberitootjad Stora Enso, UPM-Kymmene ja Metsä-Serla. Tööstusekspertide hinnangul läheb streik Soome eksportijatele maksma kuni 200 miljonit marka päevas.

Väinu R O Z E N T A L