„Me oleme oodanud ja oodanud, kuid laialt ennustatud tagasilööki kapitalismile, vabale turule ja parempoolsetele pole tulnud,“ kirjutab Anne Applebaum ajalehes Washington Post jagades oma muljeid Euroopa Parlamendi valimistelt.

„Pole üleskutseid marksistlikuks revolutsiooniks, pole üleskutseid tööstusharude riigistamiseks, pole ka Euroopaliku kampaaniat poliitika järele, mida Obama administratsioon kutsub stimuleerimiseks, mida aga kõnekeelselt võib kutsuda ka massiivseteks valitsuskuludeks,“ jätkab Applebaum.

Jutt käib äsja lõppenud Euroopa Parlamendi valimistest, kus suurimateks kaotajateks olid vasakpoolsed jõud. Lüüa said nii võimul olevad Briti leiboristid, Hispaania sotsialistid kui ka näiteks opositsioonis olevad Prantsusmaa sotsialistid.

Vähemalt europarlamendi näitel pole sotsialistidel ja sotsiaaldemokraatidel õnnestunud majanduskriisi valguses populaarsust koguda. Paremtsentristlikud jõud olid aga ootamatult edukad. Nad võitsid nii Saksamaal, Prantsusmaal, Suurbritannias, Itaalias, Poolas ja mitmel pool mujalgi.

Applebaum nimetab seda „pehme kapitalismi“ võiduks. Ühest valimisest ei saa veel teha lõplike järeldusi, kuid vähemalt hetkel pole valijaskond vasakule pöördunud. Pigem vastupidi.

Ameeriklasena huvitab Applebaumi küsimus, miks Euroopa parempoolsed esinevad hetkel tunduvalt edukamalt kui parempoolsed USA-s. Eriti kui jutt käib ajajärgust mida nimetatakse globaalse kapitalismi kriisiks.

Vähemalt osaliselt on Applebaumi arvates põhjuseks see, et Euroopa paremjõududel on olnud julgust oma majanduslikest vaadetest kinni pidada. Üheski Euroopa riigis pole olnud ligilähedaseltki sarnast eelarvedefitsiiti nagu George W. Bushi ajal ega ka sellist prassimist nagu praegu Obama korda saadab.

Applebaum toob mõtteviiside erinevusest rääkides näite hiljuti peamiselt Financial Times veergudel kajastatud debati Briti majandusajaloolase Niall Fergusoni ja Ameerika majandusteadlase Nobeli preemia laureaadi Paul Krugmani vahel.

Applebaumi väitel esindavad Ferguson aga ka Saksamaa praegune valitsus mõtteviisi, et riigieelarve massiivne defitsiit ja valitsuse poolne laenamine viib meid lõpuks inflatsiooni ja valuuta kokkukukkumiseni. Ameerika valitsus ja Krugman arvavad, et see seisukoht on vale.

Kuipalju eelpoolkirjeldatud mõtteviiside erinevus peegeldub valimiste tulemustes Eestis, on omaette küsimus. IRL tõstis eelarvdefitsiidi ja kulude piiramise teema oma kampaania etteotsa. Oli see õige valik? Ei tea…

Teisalt tuleb tunnistada, et kuigi Keskerakond võitis siinsed valimised, siis laiem pilt, sealhulgas ka Indrek Tarandi edu näitab, et suur osa valijaskonda ei toeta siiski väga kardinaalset majanduspoliitilist pööret. 

Anne Applebaum on Ameerika ajakirjanik ja kirjanik, kes on kirjutanud palju Ida-Euroopa arengute kohta. 2004. aastal sai ta Pulitzeri preemia oma Gulagi teemalise raamatu eest.