Ärilehele teadaolevalt leidis siiski kohus, et Estonian Air peab Air Lituanicale maksma välja 1,3 miljonit eurot, mida EA siiani piletimüügituludelt kinni pidas. Samas tuleb ka Leedu lennufirmal eestlastele maksta 480 000 eurot tekitatud kahjude eest.

Seega peab Estonian Air maksma Air Lituanicale tagasi veidi üle 890 000 euro ning võib järeldada, et EA saab tasuda pea poole miljonist eurost nn endale jäänud rahast advokaatide ja lepinguga seotud  kulude eest. Kuigi Air Lituanica ei olnud just õnnestunud koostööpartner, sest leping lõpetati vähem kui poole aasta pärast, sai EA kasutuna seisnud Embraeri lennuki kulusid tasa teha ja see ei tekitanud lisakahjumit.

Müügitulu välja ei makstud

Estonian Airi juht Jan Palmer kommenteeris, et lepingute lõpetamisel otsustas Estonian Air oma arvel Air Lituanicale kuuluvat 1,3 miljoni suurust müügitulu kuni kohtuotsuse jõustumiseni ajutiselt mitte välja maksta, kuna:

1.     Estonian Airil puudus usaldus, et  Air Lituanica tasub lepingu enneaegsest lõpetamisest tekkinud kahjud.

2.     Puudus kindlus, et Air Lituanical on piisavalt rahalisi vahendeid, et võimaldada firmal tegutseda kuni kohtuotsuse jõustumiseni.

"Pean vajalikuks märkida, et Leedu meedias levinud info selle kohta, et Estonian Air peab Air Lituanicale tasuma kahjutasu ei pea paika. Arbitraažikohus kinnitas, et Estonian Airil oli täielik õigus kõnealused lepingud lõpetada. Arbitraažikohus tegi otsuse ka kinnipeetud tulu tagastamise ja kahjutasude maksmise osas. Estonian Air tagastab Ai Lituanicale osa seni kinni peetud tuludest, millest on maha arvestatud Estonian Airile tekitatud kahju," selgitas Palmer.

TAUST:

Eelmisel aastal, pärast lepingu lõpetamist teatas Air Lituanica, et Estonian Air on neile võlgu 1,65 miljonit eurot lennutatud klientide ja makstud deposiitide eest. Estonian Air selgitas, et kuna Air Lituanica ei tasunud 25. novembril 2013 lepingujärgselt lennuteenuste osutamise tasu järgneva kuu (detsember) eest, oli Estonian Air sunnitud reisijate ees võetud kohustuste täitmiseks kasutama seda nn. puhverraha. Air Lituanica kaebas EA selle peale Stockholmi arbitraaži

Ajavahemikus 30. juunist 27. novembrini 2013 teenindas Estonian Airi 76-kohaline lennuk Embraer 170 Air Lituanica lende Vilniusest Amsterdami, Brüsselisse ja Berliini.