ttevõtte 2013. aasta esimese kvartali müügitulu oli 2,8 miljonit eurot, 2012. aasta esimese kvartali tulemus oli 3,6 miljonit eurot, teatas Arco Vara börsile, vahendas BNS.

Arco Vara müügitulu oli 2013. aasta esimeses kvartalis 22 protsenti väiksem kui aasta tagasi samal perioodil, mis on tingitud eelkõige ehitustegevuse mahtude olulisest vähenemisest.

Kui teenindusdivisjoni tulud võrreldes eelmise aasta sama perioodiga ei muutunud, siis arendusdivisjoni tulud kasvasid 71 protsenti. Absoluutarvudes on arendusdivisjoni müügimaht siiski suhteliselt väike ning eesmärk on seda parandada, märkis ettevõte.

Arco Vara ärikasum oli esimeses kvartalis 0,3 miljonit eurot. 2012. aasta samal perioodil kujunes kontserni ärikahjumiks 0,5 miljonit eurot.

Arco Vara omakapitali suhe varadesse on ettevõtte teatel paranenud ja moodustab 11,7 protsenti varade mahust, aastavahetuse seisuga oli see näitaja 10,8 protsenti.

Laenukoormus on vähenenud tasemele 14,2 miljonit eurot, võrrelduna 22,3 miljoni euroga mullu samal perioodil ning laenude keskmine intressimäär on langenud tasemele 5,2 protsenti aastas.

Ehituslepingute järelejäänud maht oli esimese kvartali lõpu seisuga 2,3 miljonit eurot, 2012 esimese kvartali lõpus 12,9 miljonit eurot.

Kontsern lõpetab 2013. aastal nõuetekohaselt kõik pooleliolevad ehituslepingud keskkonnaehituse valdkonnas. Tegevust keskkonnaehituse valdkonnas kontsernil jätkata plaanis ei ole.

Kontserni 2013. aastaks seatud eesmärk oli jõuda ärikasumisse. Esimeses kvartalis jõudsime nii ärikasumisse kui ka minimaalsesse puhaskasumisse, märgib ettevõte oma kommentaaris. Samas on selle trendi jätkumiseks ja kasumite suurendamiseks vajalik müügimahtude kasvatamine.

Kasvu toetatavad ka teenindusdivisjoni üksused, kuid ennekõike tuleb kasvuvõimalusi ettevõtte sõnul otsida arendustegevuse jätkamisest ja laiendamisest. Arendustegevuse laiendamine kontserni tänastest omavahenditest on raske. Seetõttu tuleb 2013. aasta jooksul leida lahendusi täiendava kapitali kaasamiseks.

Kui aastavahetuse seisuga oli kontsernil intressikandvaid kohustusi summas 18,8 miljonit eurot, siis esimese kvartali lõpu seisuga on kohustusi 16,6 miljonit eurot. Samuti vähendas ettevõte laenude keskmist intressimäära, mis eriti Bulgaarias on mõjutanud tegevust oluliselt positiivsemas suunas.

Edasine laenukoormuse vähendamine on ettevõtte hinnangul võimalik, müües jätkuvalt arenduse valmistooteid; kuid teiselt poolt muutub aktuaalseks täiendavate rahaliste vahendite kaasamine arendustegevuse jätkamiseks ja laiendamiseks. Seetõttu intensiivset laenukoormuse vähenemise jätkumist ettevõtte ei prognoosi.

Esimeses kvartalis müüdi kontserni poolt arendatavates projektides 15 korterit ja krunti. Lätis müüdi üks Baltezersi krunt, Eestis kolm Kodukolde korterit ning Bulgaarias 11 Manastirski korterit.

Kodukolde projektis valmisid 2012. aasta juunikuus kuuenda etapina Helme tänav 16 kaks kortermaja kokku 48 korteriga ning maiks 2013 on realiseeritud asjaõiguslike müügilepingutega kokku 46 korterit.

Tehnika tänav 53 projekteeritud B energiaklassile vastava elu-ja ärihoonele ehitustegevuse lõpptähtajaks on planeeritud august 2013. Korterite eelmüügiga alustati mais 2012. Vvahearuande esitamise ajaks oli võlaõiguslike müügilepingutega müüdud 12 korterit 14-st.

Bulgaarias on lõppenud Manastirski projekti esimese etapi ehitus. Kvartali lõpu seisuga on esimeses etapis valminud 74-st korterist broneeritud või müüdud 90 protsenti.

Tänaseks on alustatud ka Manastirski projekti teise etapi planeerimistöödega. Boulevard Residence Madrid äri- ja eluhoones Sofias jätkub äri- ja büroopindade väljarentimine ja vabade korterite müük.

Kui Lätis Bišumuiža 1 korterelamute arendusprojektis peatati mullu kolmandas kvartalis edasine arendus- ja ehitustegevus, siis veebruaris 2013 pikendati väljastatud ehitusluba korterelamute arendamise jätkamiseks. Maja 14 korteri ja 1149 ruutmeetrise müügipinnaga valmib augustis 2013. Maiks 2013 on broneeritud kaheksa korterit. Oma järge ootab projekti viimane 14 korteriga maja, majakarp on valmis.

Tänavu 1. veebrauril ütles Tivoli Arendus OÜ üles projekteerimis- ja ehitustööde töövõtulepingu Nordeconiga, kuna Nordecon rikkus oluliselt lepingust tulenevaid kohustusi. 11. aprillil esitas Tivoli Arenduse võlausaldaja Kylemore International Invest Corp sissenõude ja käivitas täitemenetluse Tivoli Arendusele kuuluvate kinnistute müümiseks ning oma nõude rahuldamiseks. Täitemenetlusega ühines ka Arco Vara.

Pangalaenu sissenõudmiseks alustas Danske Bank A/S täitemenetluse Arco Investeeringute AS-i 50-protsendilise osalusega ühisettevõtte Arco HCE OÜ suhtes. Täitemenetluse objektiks oli Danske Bank A/S-i kasuks seatud hüpoteek kinnistule Ahtri 3.

Veebruaris peatas kohus täitemenetluse Arco HCE OÜ suhtes. Paralleelselt otsib Arco Vara alternatiivseid võimalusi olukorra lahendamiseks.

Tivoli projektis ütlesid projekti partner International Invest Project OÜ ja projekti rahastanud Kylemore International Invest Corp üles Tivoli Arendus OÜ laenulepingu. Samuti oli ühisettevõte Tivoli Arendus sunnitud viitega ehitaja rikkumistele üles ütlema ehituslepingu.

Tivoli projekti realiseerimine äriplaanis ettenähtud viisil ja tähtaegadel, mis oli raske juba 2012. aasta lõpus, muutus 2013. aasta esimese kvartali jooksul võimatuks.

Kontsern koos partneriga tegeles aktiivselt lahendustega projekti restruktureerimiseks või lõpetamiseks kõige vähem kahjulikul viisil, arvestades Arco Vara AS-i poolt antud käendust, Tivoli kinnistutel lasuvate hüpoteekide järjekorda ning Tivoli Arendusele antud laenude jääke ja intressimäärasid. Vahearuande avalikustamise ajaks on Tivoli kinnistu pandud enampakkumisele.