Kinnisvarafirma Arco Vara ostis eile oksjonil 18,63 miljoni krooni eest ligi pool Tondi linnakust, et muuta see inimsõbralikuks ärimaaks.

Linn müüs 12 linnaku kinnistut peaaegu alghinnaga, Arco Vara pakkus alghinna ja neli konkurenti üle vaid 200 000 krooniga. Arco Varale kuulub veelgi kinnistuid Tammsaare tee pikenduse naabruses.

Arco Vara nõukogu esimees Arti Arakas ütles, et ostetud 12 krundile tulevad äri- ja büroohooned, suurejooneline kaubanduskeskus ning tõenäoliselt ka elamud. "Kindlasti ei jää praegune Tondi linnak suletud alaks, milline plaan oli küll mõnel meie konkurendil," ütles Arakas.

Arco Vara nõukogu esimees ütles, et elamispindade rajamise suhtes Tondi linnakusse suhtutakse esialgu veidi skeptiliselt, sest Tammsaare tee pikenduse avamisega kaasnes "üsna suur mürafoon".

Arakas lükkas ümber võimaluse, nagu võiks esimeste seas Tondi linnakus avada mõni lõbustuskoht ja ütles, et kinnisvarafirma läheneb kruntidele otstarbe andmisega endale tuttavamast kandist.

Arakas lisas, et ilmselt ei müüda Tondi linnaku 185 377 ruutmeetril omandatud kinnistutest mitte ühtegi maha. "Mahamüümiste aeg on möödas," ütles Arakas. "Oleme poolteist aastat Tondi nimel tegutsenud ja saanud hoonestusõiguse naaberkruntidele mitu aastat tagasi."

Arco Vara nõukogu esimees avaldas kahetsust, et linnavolikogu otsustas linnale ning Kristiine linnaosa käsutusse jätta kaks Tondi linnaku keskmist krunti, millest ühel on staadion ja teisel tiik. "Meil oli vahva plaan paigutada sinna erakool koos spordistaadioniga," rääkis Arakas.

Araka sõnul võib ostetud kruntide saatusest täpsemalt rääkida umbes kuu aja pärast, kui maa-ala on ümberkrundistatud ja tehtud esialgne detailplaneering. Samuti kavatsevad Arco Vara töötajad mõelda välja nimed Tondi sõjaväelinnaku tänavatele, mis nõukogu esimehe sõnul ei tule kindlasti sõjaväelised.

Esimeste tööde seas kavatseb Arco Vara lammutada kasarmuhooneid varjava aia. "Täidame muinsuskaitsjate nõudmist mitte midagi muuta ja eksponeerime hooneid täies hiilguses just sellistena nagu nad praegu on," rääkis Arakas. Arhitektuurimälestistena müüdi Arco Varale kolm kasarmuhoonet, klubihoone, tallihoone, sauna- ja vahtkonnahoone ning üks hoovimaja.

Arakas avaldas arvamust, et kogu maa-ala elustamine, muinsuskaitse all olevate hoonete uuendamine ning uute hoonete ehitamine läheb maksma pool miljardit krooni. "Arvan, et tehtavad kulutused ja maa-ala ostmiseks kulutatud raha teenib ennast tagasi 7-10 aastaga," ütles Arakas.

Arco Varale kuuluvad Tammsaare tee pikenduse vahetus läheduses ka krundid, kus on Neste ning ehitatakse Lukoili tankla ja Asmeri autokeskus.

Linnavaraameti müügiosakonna juhataja Udo Klopetsi sõnul registreeris avalikule suulisele anampakkumisele lisaks Arco Varale veel neli firmat. Arco Vara omandas hoonestusõiguse 12 kinnistule pakkudes alghinnast 200 000 krooni enam ehk 18,63 miljonit krooni. "Ilmselt soovisid kõik osalejad saada krunte alghinnaga," kommenteeris Klopets.

Linnavaraameti müügiosakonna juhataja ütles, et oksjonil osalenud firmad olid peale Tagabergi Kinnisvara kõik tundmatute nimedega. Firmade privaatsuse huvides ei soovinud juhataja nende nimesid täpsustada, "muidu saadakse teada, et neil jäi veel nii palju raha tagataskusse alles".

Tagabergi Kinnisvaral oli varem Tammsaare tee pikenduse nõlval krunt nn ohvitseride majaga, mis aga nädalapäevad tagasi sai 5,5 miljoni krooni eest uueks omanikuks ESS Grupi ning kuhu rajatakse turvafirma peakorter.

Ainsana pikemat aega Tondi linnakute vastu huvi tundnud Tolaram Investeeringute AS kinnistute oksjonile Udo Klopetsi sõnul ei lubatud, sest firmal oli tasumata osavõturaha.

Tolaram kavatses direktor Urmas Reimandi sõnul Tondi linnakusse rajada ainulaadse tööstus- ja tehnoloogiapargi, kuid leidis, et nende idee teostamise tarvis on vaja vähemalt 14 krunti. "Väiksemat maa-ala pole meie projekti jaoks osta mõtet," ütles Reimand.

Linnavolikogu otsustas jätta kaks 4,5 hektari suuruse kogupinnaga krunti müümata ja Kristiine linnaosa kasutada.

Kristiine haldussekretär Vello Saluste on kruntide vajalikkust põhjendanud sellega, et sportimiseks ja kultuuriürituste korraldamiseks puudub linnaosas sobivam ning looduslikult kaunim koht.

Järgmisena müüb linnavaraamet 14. oktoobril kirjalikul enampakkumisel Tallinna Panga aktsiaid ja 21. oktoobril oksjonil kauplusehoone aadressil Tammsaare tee 94 ning kinnistu Olümpia hotelli vastas Juhkentali 3.

PIRET PEENSOO