Arengufondi juures töötanud eksperdid leiavad, et Eestis on hädavajalik hiljemalt sel sügisel kokku leppida ja käivitada tarvilike muutuste kiirendamiseks ning kriisiga toimetulekuks strateegiliste sammude kriisipakett, teatas Arengufond.

Valge paber antakse üle homme kohtumisel riigikogu esimees Ene Ergmaga ning saadetakse koos ekspertide avaliku kaaskirjaga lisaks teistele otsustajatele, kellest sõltub Eesti majanduse käekäik. Allakirjutanud kutsuvad üles toetama tehtud ettepanekuid, neid täiendama ning alustama kiirelt kriisipaketi ühist väljatöötamist. Kaaskirjas kõlav üleskutse kohaselt peab kriisipakett sündima kiiresti ja laiapõhjalises koostöös.

Valge paberi lähtekoht on: olukord Eesti majanduses on kriitiline ja võib veelgi halveneda. Kriisi raskeim aeg on eeldatavasti algamas sügisel 2009. Eestil pole põhjust oodata majandussituatsiooni olulist paranemist ka siis, kui välisturud tõusule pööravad.

"Peame riigina oluliselt aktiivsemaks muutuma majanduse toetamisel ja aktiveerimisel, selleks vajadusel mõningaid majanduspoliitikas juurdunud seisukohti üle vaadates," seisab teates. "Kriisist väljumiseks on vaja süsteemseid abinõusid, ei piisa lihtsalt eelarvekärbetest ega eurole üleminekust. Need ei lahenda iseenesest Eesti majanduse jätkuvat põhimuret: struktuurseid nõrkusi. Oht on jääda endiselt keskenduma majandusharudele ja tegevustele, millega pole võimalik lisandväärtust ja konkurentsivõimet oluliselt tõsta. Tuleb valmis olla ka olukorraks, kui eurole ideaalis loodetud ajal siiski üle minna ei saa: panna valmis “plaan B” kriisipaketi näol."

Arengufond on oma missiooniks võtnud Eesti majanduse pikaajalise kasvuvisiooni kujundamise, milleks tehakse erinevaid seire- ja analüüsitöid. „Täna on aga esmaülesandeks võimalikult valutult väljuda kriisist ja tagada, et meie praegused kriisisurvest kantud otsused pikemaski plaanis targad oleksid,“ ütles Arengufondi juhatuse esimees Ott Pärna. „Just selleks algatasime kasvuvisiooni ühe eeltööna valminud Valge paberi koostamise, kaasates sellesse parimaid eksperte ja mõtlejaid.“

Valge paber valmis ekspertrühmas, kuhu kuulusid Urmas Varblane, Marju Lauristin, Jaan Pillesaar, Erik Terk, Taavi Veskimägi ja Raivo Vare ning Eesti Arengufondist Siim Sikkut, Marek Tiits, Heido Vitsur ja Ott Pärna.

Valges paberis toodud konkreetseid ettepanekuid uut kasvu toetava kriisipaketi sisu osas:

1. Samme investeeringuteks vajaliku uue kapitali saamiseks

- Motivatsioonipakettide pakkumine (välis)investoritele

- Investoritega suhtlemiseks valitsuse juurde kõrgetasemelise esindusisiku ehk “tsaari” koha loomine

- Dividenditulu väiksem maksustamine

- Nurgakivi-investeeringutega era- ja riskikapitalifirmade kapitaliseerituse tagamine

- Eraisikutele sarnaselt ettevõtetega väärtpaberiinvesteeringutelt maksuvabastuse kehtestamine

- Euroopa tõukefondide strateegisi muutusi toetavaks mõjusaks kasutamiseks valitsusasutuste omavahelise koordinatsiooni parandamine, soovituslikult peaministri tasandilt.

2. Samme inimkapitali arendamiseks:

- Ümberõppe paindlikkuse suurendamine, sh riigi kulul teise kõrghariduse võimaldamine ja investoritele tööjõu väljakoolitamise mehhanismide loomine

- Rahvusvahelise kogemusega tippspetsialistide Eestisse meelitamine, nende siin hoidmiseks soodsa keskkona kujundamine ja palkamist motiveeriva (sotsiaal-)maksulae kehtestamine

- Tööjõumaksude üldine vähendamine koos tervise- ja sotsiaalkindlustuse rahastamise vastava ümberkorraldamisega

3. Samme ekspordivõime kasvu toetamiseks:

- Riiklik otsesuhtlus seniste suur-eksportööridega

- Intensiivsem riiklik müügitöö ja tugistruktuuride rajamine välisturgudel

- Riiklike majandushuvide suurem tähtsustamine välispoliitikas

4. Samme tööjõu võimestamiseks ja hõive hoidmiseks:

- Täiend- ja ümberõppe raames erirõhk ettevõtlikkuse kasvule ja ettevõtlusoskuste omandamisele

- Ettevõtlusega alustamise soosimine, sh alustava ettevõtja palk ning väiksemad kapitalinõuded ja asjaajamine

- Ümberõppe kättesaadavuse oluline suurendamine, sh koolituskuludelt erisoodustusmaksu kaotamine

- Töökohti säilitavale või loovatele ettevõtetele ajutise maksueelise võimaldamine

- Riigi tellimustega siseturul töökohtade säilitamise toetamine, sh energiasäästlikuse tõstmiseks investeeringuid tehes ja kaasates pensionifondide vahendeid üldriiklikku infrastruktuuri rajamiseks.

Rohkem saad lugeda siit!