Argentina kriisi ei tuleks vaadelda kui paljudes maades neutraalse rahapoliitika hoidmiseks kasutatava valuutakomitee süsteemi krahhi, ütles USA tuntud majandusteadlane Steve Hanke.

John Hopkinsi ülikoolis töötav Hanke, kes on nõustanud valitsusi valuutakomitee süsteemi küsimuses Argentinast Indoneesiani, ütles, et Argentina loobus sisuliselt valuutakomitee süsteemist selle aasta alguses liiga agressiivse turu tegevusse sekkumisega.

Hanke ütles AFP-le, et alates juulist on Argentina rikkunud valuutakomitee süsteemi põhi-mõtteid iga päev ning endine majandusminister Domingo Cavallo käitus nagu nõukogude tüüpi planeerija, kehtestades valuutakomitee süsteemi õõnestanud intressimäärad ja kontrolli kapitali üle.

Hanke tõi näiteks, et valuutakomitee süsteem on toiminud hästi Eestis, Leedus, Hongkongis, Bulgaarias ja viimasel ajal ka Bosnias.

Argentina võtab jaanuaris peeso ja USA dollari kõrval kasutusele kolmanda valuuta, argentino. Spordi- ja turismiminister Daniel Scioli ütles, et uus valuuta ei ole konverteeritav ning seda kasutatakse valitsuse palkade ja pensionite maksmiseks, sotsiaalplaanide finantseerimiseks ning riiklike varude ostmiseks. Argentino vahetab välja föderaal- ja provintsivalitsuste välja antud võlakirjad.

Argentina uue juhi otsus peatada välisvõla teenindamine ning tuua peesoga paralleelselt käibele uus valuuta võib olla kiireim tee majanduskasvule, aga samas võib see muuta kunagise musterriigi turupaariaks, hoiatavad analüütikud.

Presidendi kohusetäitja Adolfo Rodriguez Saa teatas, et peatab riigi 132 miljardi dollarilise välisvõla teenindamise ning toob kasutusse uue valuutavääringu, et tuua likviidsust rahanäljas majandusse. BNS/ETA