Liidu kinnitusel peab Tallinna ühe vanima sadamakoha ümbrusse, maa ja mere vahele kerkiv linnaruum olema pealinnale vääriline esinduskvartal, kust elu ei kao ei päeval kui ka öösel.

Liidu kolm ettepanekut on järgmised:

Esiteks peab Admiraliteedi basseini ja rajatava Promenaadi tänava vahele jäävale alale kerkima eripalgelistest kvartalitest koosnev südalinlik ning väärikas keskkond. Äärelinnale omase suure, sissepoole pööratud kaubandusruumi rajamine tuleb kindlasti välistada, sealjuures ei tohi avalikeks tänavateks lugeda poodide sisetänavaid.

Teiseks – kõnniteed kvartalite vahel ning arendatava maa-ala ümber peavad olema piisava laiusega. Teenindava transpordi ja külastajate autode pandused ning pääsud ei tohi domineerida üle avaliku linnaruumi

Kolmandaks tuleb vältida Tallinna sadamaalale monofunktsionaalse ärilinnaku ehitamist, mis on probleeme tekitanud mitmel pool maailmas ning ei ole Tallinnale eriti konkreetsel kinnistul mingil juhul kohane.

Parima lahendusena näeb liit, et vähemalt 15% ulatuses peavad ehitatavates hoonetes olema korterid – turvalisust tagav elu peab säilima alal ka väljaspool tööaega.

"Kõigi arendustegevuste, sealhulgas konkreetse objekti arenduse aluseks Eestis on ainult ning üksnes planeeringus ja ehitusseaduses sätestatud tingimused. Need on võrdsed kõigile arendajatele ning igasuguste erisuste tegemine, kui see on ka avalik huvi, peab käima läbi avaliku protsessi," leidis liidu juht Indrek Allmann.

Tallinna Admiraliteedi basseini piirkonna alale korraldatud arhitektuurivõistlus tekitab endiselt segadust.

Taust

"Aktuaalne kaamera" rääkis novembris, et sadama Admiraliteedi ala võistluskonkurss on läbikukkunud. Ehkki Porto Franco kaubanduskeskuse arendaja on pidanud läbirääkimisi vaidlusalusel konkursil teisele kohale jäänud Kadarik-Tüür arhitektidega, ei teostu ilmselt ükski võistlusele esitatud projekt, sest ükski neist ei vasta projekteerimistingimustele.