Käesolev aasta on Tesla juhile Elon Muskile läinud aina keerulisemaks. Eriti hulluks läks asi, kui ta eelmisel nädalal Twitteris teatas, et soovib börsifirma tuua erakätesse. See sõnum tõi kaasa tormi nii turul kui Tesla sees. Neljapäeval antud intervjuus tunnistas mees, et tunneb tõsist muret.

Tund aega kestnud usutluses tekkis korduvalt pause, mil Musk end koguma pidi. Ta rääkis, et jäi peaaegu eemale venna pulmadest, mis sel suvel toimusid. Oma sünnipäeva veetis ta Tesla kontoris, sest firma pidi täitma oma tähtsa uue mudeli suured tootmiseesmärgid.

Küsimusele, kas kurnatus mõjutab ka tema psüühhilist tervist, vastas Musk: „Tervis ei ole tegelikult hea. Mul on käinud sõbrad külas, kes on olnud väga mures."

Muski eelmise nädala säuts tõi endaga kaasa föderaalse uurimise ja on vihastanud mõningaid Tesla juhatuse liikmeid. Muski kõrvale soovitakse leida teine juht, et Muskilt survet maha võtta. Teslale lähedal seisvad inimesed ütlevad, et nad on mures ka seetõttu, et Musk kasutab rahustit Ambien.

Kaks kümnendit on Elon Musk olnud Silicon Valley üks julgemaid ja ambitsioonikamaid ettevõtjaid. Ta naudib tähelepanu, mis on tulnud tema edu ja varandusega. Intervjuus näitas ta end aga hoopis teisest küljest. Ta analüüsis ennast ja näitas enda haavatavust. Ta nentis, et kohustuste koorem mõjub talle karmilt.

Musk avaldas ajakirjanikele, mis täpselt enne Twitteri postitust juhtus.

Musk ärkas hommikul oma tüdruksõbra, muusik Grimes'i, kõrval ja tegi varase trenni. Siis läks ta oma Tesla Model S-i rooli ja sõitis lennujaama. Just sel teekonnal ta saatusliku sõnumi avalikkuse ette paiskas.

Muski sõnul oli sõnum mõeldud selleks, et Tesla tegevus oleks läbipaistev. Ta kinnitas, et mitte keegi ei näinud ega korrigeerinud sõnumit enne selle avaldamist.

Tesla aktsia hind tõusis. Investorid, analüütikud ja ajakirjanikud olid segaduses - selliste suurte uudiste avaldamine keset kauplemispäeva on väga harv nähtus.

Elevust tekitas ka summa 420 dollarit, mille ta aktsia eest on nõus välja käima. Intervjuus selgitas ta, et soovis pakkuda kõigile 20% boonust võrreldes viimase aja aktsiahinnaga ja ümardas 419 dollarit 420 peale. 420 on aga number, millest on saanud kanepitarvitajate ringkondades marihuaana koodnimi.

„Ma ei olnud kanepiuimas. Kanep ei aita tootlikkusele kaasa," ütles ta intervjuus.

Teine küsimus oli tema väide, et finants on ostuks kindlustatud. Tegelikult see väidetavalt nii ei ole. Musk on öelnud, et rahastus tuleks Saudi-Araabia valitsuse investeerimisfondist. Selle fondi suurus on 250 miljardit dollarit ja Musk on fondi juhtidega võimalustest rääkinud. Jutuajamistele lähedal seinsud isik ütles aga, et araablased ei lubanud Muskile otseselt raha anda. Teine võimalus on see, et rahastust tuleb kuidagi Muski teise firma SpaceX kaudu.

Liiga palju Twitterit

Tund ja 20 minutit pärast säutsu ning Tesla 7-protsendilist aktsiahinna tõusu katkestas Nasdaq sellega kauplemise. Tesla avaldas seejärel töötajatele Muski sõnumi, kus ta selgitas, miks oleks vaja Tesla erakätesse tuua. Varsti kaubeldi aktsiatega edasi ja päev lõppes 11-protsendise plussiga.

Järgmisel päeval oli Tesla portsu otsas. Algas uurimine. Reeglina tulevad sellised teated peale põhjalikku eeltööd ning kasutades ametlikke kanaleid. Tesla juhatuse liikmed olid kurjad, et nemadki ei olnud erakätesse minemise plaanist teadlikud.

Musk ütles The New York Timesile, et tema ei ole juhatuse liikmetelt mingeid pretensioone saanud. Pärast intervjuu avaldamist pöördus Musk Tesla pressimeeskonna kaudu lehe toimetuse poole ja ütles, et üks Tesla direktoritest Antonio Gracias oli temaga siiski Twitteri postitust arutanud ning Musk andis talle lubaduse mitte erastamise osas rohkem sõnumeid välja saata. Ilma juhatusega eelnevalt konsulteerimata.

Võitlus pisaratega

Musk ise ütles intervjuus, et ta ei kahetse postitust ja kavatseb sotsiaalmeediat ka edasi kasutada. Samas on kuulda, et osad juhatuse liikmed on öelnud, et mees võiks Twitteri jätta ja keskenduda autode tootmisele ja rakettide lennutamisele.

Intervjuus vahetusid Muskil naer pisaratega. Ta ütles, et ta on viimasel ajal töötanud kuni 120 tundi nädalas. Ta lisas, et ei ole alates 2001. aastast rohkem järjest puhanud kui nädal aega. Sel ajal oli ta malaaria tõttu voodis pikali.

„Oli aegu, mil ma ei lahkunud tehasest 3-4 päeva - ma ei käinud väljaski," ütles ta ning lisas: „See on tulnud laste ja sõprade nägemise arvelt." Musk katkestas rääkimise, sest emotsioonid said temast taas võitu.

Juunis tähistas ta oma 47. sünnipäeva ja veetis 24 tundi tööl. „Kogu öö - mitte ühtegi sõpra. Mitte kedagi," ütles ta, kuid sõnad tulid raskelt üle huulte.

Kaks päeva hiljem pidi ta olema oma venna Kimbali isamees. Ta jõudis Katalooniasse kaks tundi enne tseremooniat. Pärast ametlikku osa lendas ta kohe tagasi ja asus taas Model 3 kallale. Sellest rääkides tegi Musk uuesti pause.

„Ma arvasin, et hullem on läbi. See ongi läbi Tesla operatsioonilise poole pealt. Aga personaalse valu osas on hullem veel alles ees."

Ta süüdistab oma stressis suures osas neid investoreid, kes panustavad sellele, et Tesla aktsia hind langeks. Ta ütleb, et need inimesed üritavad Teslat hävitada. Need samad tegelased võitsid miljard dollarit, kui Tesla aktsia kukkus reedel 9 protsenti.

Rahustid ja Twitter

Musk on viimasel ajal korduvalt silma paistnud veidra käitumisega. Küll süüdistas ta analüütikuid, et need küsivad „igavaid ja lolle" küsimusi. Siis saatis ta oma inseneride meeskonna aitama Tais koopasse lõksu jäänud jalgpallilapsi. Päärast seda, kui tema žesti ei hinnatud, kirjutas mees ühe koopasse sukeldaja kohta, et too on „pedofiil".

Musk tunnistas intervjuus üles ka selle, et tarvitab magama jäämiseks vahel Ambieni. „See on tihti valik selle vahel, kas mitte magada või tarvitada Ambieni," ütles ta.

Juhatuse liikmeid teeb see aga murelikuks, sest nad on märganud, et vahel ei pane see ravim Muski mitte magama vaid mängib rolli tema hilisöistes Twitteri-sessioonides. Väidetavalt on teada, et Musk tarvitab aeg-ajalt ka narkootikume.

Musk ei tea, et talle otsitaks kõrvale „number kahte", aga Tesla juhatusele lähedal seisvad isikud teavad, et otsingud käivad ning et need intensiivistusid pärast Muski „suurt säutsu".

Musk ise ütles selle peale: „Kui teil on keegi, kes teeb seda tööd paremini, andke mulle teada. Ta võib selle töö saada. Kas on keegi, kes suudab seda paremini teha? Ta võib kohe peale hakata."