Hiljuti Suurbritannia lühisõnumi sõpru hullutama asunud uudne SMS-teenus firmalt Staellium UK hävitab tekstisõnumi pärast 40 sekundit ja seda igaveseks. Õigupoolest ei saadeta adressaadile mitte sõnumi sisu, vaid hoopis vastav link, kuhu kiigates vastuvõtja saabunud infole pilgu peale saab heita.

Kõik, mida suhtlemise privaatsuse huvides ette tuleb võtta, polegi teab mis keeruline. Esimeseks ja tõsisemaks eelduseks on selles ettevõtmises vaja WAP-telefoni, millega vastav programm teenusepakkujalt alla tuleks laadida. Seejärel on kõik juba lihtne. Tuleb vaid sõnum teele saata ja ootama jääda. Pärast sõnumiga tutvumise aja möödumist asub SMS isehävitusre?iimile ning võimalus mingitpidi intiimset või kompromiteerivat materjali kolmandate osapooltega jagada nurjub igaveseks.

Eesti rahas maksab ühe sõnumi jäädav hävitamine umbes 13 krooni. Tõsi, seadusesilma ettekirjutustele allumiseks säilibSMS-idest vaid paberväljavõte selle kohta, mis kell sõnum teele pandi, ning samad andmed säilitatakse mõnda aega ka teenusepakkuja serveris. Ometi pole sõnumi saajal kord end kustutanud sõnumile ligipääsuks ainsatki võimalust.

Kellele sellist teenust siis vaja on? ?Põhimõtteliselt vajaks sellist toodet iga mobiilikasutaja,? ütles ajalehele The Guardian Staellium UK esindaja Carole Barnum, kuid möönab, et peamine sihtturg on siiski prominendid ja teised avaliku elu tegelased, kelle eraelulised detailid võiksid masse üles kütta. Näiteks tuuakse suuri meedialaineid löönud David Beckhami abieluväline suhtlemine Shane Warne´iga, mis just tänu flirtivatele tekstisõnumitele leheveergudel kinnitust leidis.

Staellium UK esindajad on teenuse vajalikkuses enam kui kindlad. Tulevikus loodetakse välja tulla ka enesehävitusre?iimil toimivate e-kirjade ja MMS teenusega.