„Üürileandjad usuvad, et rendihinnad taastuvad kahe-kolme aasta perspektiivis ja on praegu valdavalt huvitatud lühiajalistest lepingutest. Suuremad rentnikud soovivad jällegi tänaseid hindu maksimaalselt ära kasutada ja üürida A-klassi pindu pikemateks perioodideks,” tõi välja Colliers International Eesti investeeringute ja hindamise juht Margus Tinno.

Tema sõnul jõuavad rahuldava tulemuseni need läbirääkimised, kus üürileandja võtab arvesse üldist majanduskonjunktuuri ja üürilevõtja ei nõua ebareaalseid hindu.

“Täna oleme jõudnud tasakaalupunkti, kus kummalgi osapoolel pole põhjust olla liiga jäik,“ lisas Tinno.

“Sarnaselt büroopindadega on oodata ka jaekaubanduspindade sektoris järjekordset rendihinna üle peetavate läbirääkimiste vooru,“ ütles Tinno rõhutades, et kuigi jaemüügi langus on pidurdunud, võtab sektori taastumine veel aega, eriti kaupmeeste rendimaksevõime kontekstis.

Samuti on oodata tööstuspindade vakantsuse kasvu, sest näiteks mitmed suuremad Eesti ettevõtted, kes on olnud oma äritegevuses avatud ehitussektori riskidele, on jõudnud tänaseks väga keerulisse seisu. „Samuti tuleb järjest mõjusamalt esile nn varjatud või sekundaarne vakantsus – need on pinnad, mis pole tegelikult efektiivses kasutuses, aga mida ei soovita kommunikeerida,” kommenteeris Tinno. Tema sõnul tehakse nii näiteks oma majandusraskuste varjamiseks.

Colliers’i juuni raporti kohaselt on peamised tööstuspindade huvilised skandinaavia päritolu ettevõtted, kes tegevuskulude optimeerimise eesmärgil otsivad oma tootmisliinidele kuluefektiivsemat asukohariiki. Samas on välisinvestorid Eesti kinnisvarainvesteeringute osas esialgu äraootaval positsioonil – euro kasutuselevõttu nähakse olulise verstapostina usalduse taastamisel. Huvi Eesti vastu on lisaks skandinaavlastele kasvamas ka Kesk- ja Ida-Euroopa päritolu investorite hulgas. Juunis lõpule viidud käesoleva aasta suurim tehing Tartu Mööblimajaga, kus sügisel avab 9 500 ruutmeetril oma uksed uus Prisma hüpermarket, näitab taas kinnisvarainvesteeringute turu kasvavat aktiivsust.