12. oktoobri õhtul hakkas Jõhvist Soome poole liikuma üks suurimaid konstruktsioone Soome biomassitehase projektis: koorelao katusekonstruktsioonide tipuosa koos kahe selle all rippuva eel-komplekteeritud koorekonveieriga.

Eesti Energial on käimas suur 2-aastane projekt Metsä kontserni tellimusel rajatavasse Äänekoski biotoodete tehasesse puiduhakke ja puukoore konveierite ja koorelao projekteerimiseks, tootmiseks, transportimiseks ja paigalduseks.

Selle projekti raames transpordime Soome ca 120 koormat valmistoodanguga, peamiselt eelmonteeritud kujul, kogumahus ca 1150 tonni.

Koorelao katusekonstruktsiooni pealelaadimine Jõhvis

Saadetis oli 5,2m lai, 5,6m kõrge, 38m pikk ja koos autoga ligi 50m pikk. Suurveos sõitis Paldiski sadama poole Jõhvist kaks ööd. Sealt edasi laevaga Soome ja siis Äänekoski poole. Transporti korraldas JTH.

Detailid valmistati Jõhvis Enefit Solutions tehases.

Detailide valmistamine

Eesti Energia tehnoloogiatööstus Enefit Solutions ehitab Soome biomassitehasele tooraine etteandeseadme. Äänekoski biomassitehase ehitus algas käesoleva aasta kevadel ning tehas peaks valmima 2017. aastal. Tehase maksumus on 1,2 miljardid eurot, mis on Soome suurim metsatööstuse investeering. Tehase põhitoodanguks on tselluloos, aga ka männiõli ning tärpentiin. Lisaks toodab biomassitehas ka elektrit. Aastas kasutab tehas ca 6,5 miljonit kuupmeetrit toorainet.