Üks suur tulevikuambitsioon on Eesti Energia jaoks muutuda rahvusvahelisemaks ning Läänemere piirikonnas energiaturul tõsiseks tegijaks.

Riigifirma laienemisplaanidele lendas hiljuti kaigas kodaratesse Poolas, kus eestlaste ja poolakate arusaamad Euroopa Liidu ühisturu toimimisest lahku läksid.

„Euroopa Liidu reeglid näevad turgude toimisel ette teatava loogika ja täna me näeme, et Poolas seda loogikat sajaprotsendiliselt ei jälgita, põhjustel, mis on meile ebaselged,“ rääkis Eesti Energia finantsdirektor Andri Avila.

„Meil on hea võimalus saada sealt postiivne otsus enda jaoks. Me ei vaidle seal täna kellegagi, vaid oleme teinud järelepärimise, miks Poola süsteemioperaator käsitleb Leedu-Poola kaablit erinevalt EL-is kehtivatest reeglitest,“ selgitas ta.

„Me ei ole Poola sisenemas elektritootjana, vaid oleme puhtalt elektrimüüja rollis ja valmis sobiva hinna korral ostma ka sealsete kohalike elektrijaamade toodangut,“ ütles Avila.

Energiaallikate hinnatase on maailmaturul jätkuvalt väga madal ning kiiret tõusu pole kusagilt tulemas näha. Seetõttu peab Eesti Energia otsima võimalusi kulude kärpimiseks, millega seoses on tõstatunud ka töötajate kollektiivlepingute teema.

„Elektri ja õli hind on täpselt selline nagu ta turul on. Ainuke, mis me teha saame, on tegeleda meie oma kulubaasiga, kahtlemata personali ja tööjõukulud on kulude osa, millega tuleb tegeleda,“ viitas Avila võimalikele kärbetele, kuid ei täpsustanud, millega konkreetselt tegemist olla võiks.

„Meie eesmärk ei ole välja minna uutele koondamistele. Loodame siiski, et ametiühingud on nõus dialoogi astuma, et saavutaksime mõlemale poole aktsepteeritava lahenduse,“ lisas ta.