BitCoini lugu algab aastast 2008, kui Satoshi Nakamoto nimeline isik disainis BitCoini andmevahetusprotokolli. Nakamoto taust, tema reaalne identiteet või olemasolugi on äärmiselt salapärane, sest sellenimelise isiku kohta pole leitud mingit infot peale BitCoiniga seonduva. Ometi on loodud süsteem lähemal uurimisel keerukas meistritöö.

"Kui ajalooliselt on raha ikka emiteerinud keskpangad või sarnased asutused, siis BitCoin on ilma keskse juhtimiseta ning suuresti tehnoloogilise innovatsiooni pealt sündinud. Sarnaselt Skype'ile kasutavad nad peer-to-peer ehk kasutajatevahelist võrgustikku," selgitas investeerimisspetsialist Kristjan Lepik.

Keskpankurite rollis on justkui kõik BitCoini võrgustiku liikmed ehk need, kes on oma arvutis käivitanud vastava vabavaralise programmi. Kõik võrgustiku osaks olevad arvutid saavad blokk-haaval tegeleda keerulise krüptograafilise probleemi lahendamisega. Lahenduse leidja annab selle kontrollimiseks võrgustiku teistele masinatele ja siis asuvad kõik järgmist blokki välja töötama.

BitCoini võrgustik "emiteerib" aga lahenduse leidjale, kes mõne bloki valmis saab, uue rahaühiku. Kõva töö eest saadud rikkus on põhjus, miks sellist lahenduse otsimist on hakatud nimetama kullapalaviku ajast pärit metafooriga: kaevandamine. Kaevandamise raskust ehk kui kaua uue ühiku endale võitmine aega võtab, reguleerib võrgustik automaatselt.

Loe täispikka artiklit kolmapäevasest Ärilehe paber või digiversioonist.