Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinik Phill Hogan ütles maailma suurima põllumajandus- ja toidumessi Grüne Woche avakõnes, et vabakaubandusleping USAga ei vii kindlasti Euroopa toidu kvaliteeti alla.

Kui Eestis ei ole EL-i ja USA vabakaubanduslepingu arutelud seni suuremat poleemikat tekitanud, siis Saksamaal ja ka mujal Euroopa Liidus näevad paljud selles ohtu Euroopa toidu kvaliteedile. Seega pidas põllumajandusvolinik Hogan oma messi avakõnes eraldi vajalikuks rõhutada, et toidu kvaliteeti lepingule ohvriks ei tooda.

“Ühe osana pingutusest leida uusi eksporditurge peab Euroopa Komisjon USAga vabakaubanduslepingu läbirääkimisi. Ma tean, et sel teemal on nii Saksamaal kui ka mujal EL-is vastakaid arvamusi,” rääkis Hogan. “Tasakaalustatud leping tooks aga tohutut tulu nii Euroopa põllumajandusele kui ka kogu ühiskonnale tervikuna.”

“Ühte ma võin kinnitada - me ei too EL-is toidule kehtivad standardeid ühelegi lepingule ohvriks,” märkis Hogan oma avakõnes.

EL-i ja USA vabakaubanduse läbirääkimistel on peetud 7 vooru, järgmine, 8. voor toimub veebruaris. Viimasel kohtumisel leppisid EL-i ministrid kokku, et läbirääkimistel ollakse võimalikult avatud.

Täpsemalt vabakaubanduslepingu kohta saab lugeda siit.

Grüne Woche festivali ametlik algus on täna. Eilsel avatseremoonial pidasid kõne veel Saksa põllumajandusminister, Berliini linnapea, mitmed kõrged põllumajandussektori esindajad ning messi partnerriigi Läti president Andris Berzins.