See ei saa Tonghua linnast pärit endisel liikluspolitseinikul kerge olema, sest Euroopa ravimiturul valisevad väga ranged kvaliteedinõuded. Hiinas on Laigui ettevõttele Xiuzheng Pharmaceutical Group ette heidetud just kompromisse kvaliteedi arvelt.

Firma toodab laias valikus erinevaid ravimeid muuhulgas südame ja veresoonkonna, soolestiku aga ka külmetusraviks olles riigi suuremaid farmaatsiaettevõtteid.

Näiteks 2012. aastal puhkes skandaal, kui avastati, et Xiuzheng kasutab ravimikapslite tootmiseks tööstuslikku želatiini, milles on kõvasti üle normi raskemetalle (nagu kroom) ja kahjulikke baktereid. Juba mõned aastad varem oli firma olnud kohalikel toidu- ja tervisekaitseametnikel luubi all.

See kõik ei takistanud Laiguil tõusmast Forbes’i dollarimiljardäride klubisse, kus ta paikneb teises tuhandes - väärtus 1,88 miljardit dollarit.

Ärileht haaras ravimikunnil nööbist Monacos, kuhu ta on sel nädalal Hiina aasta ettevõtjana 2015 üleilmses võistlustules Ernst & Youngi maailma aasta ettevõtja ehk World Entrepreneur of the Year tiitlile. Prestiižset auhinda, mis täna õhtuks välja antakse, jahivad 53 riigi ettevõtjad, teiste hulgas ka Eesti aasta ettevõtja 2014 Jüri Raidla.

Inglise keelt Laigui ei räägi, küll aga vestleb meelsasti hiina keeles. Tehes seda emotsionaalselt ja kaasahaaravalt. Temaga käib kaasas sõbralik tõlk, kuid ilmselgelt läks nii mõndagi värvikat tõlkes kaduma.

Laigui jättis 19 aastat kestnud karjääri politseis ning võttis üle ühe väikese ja võlgades farmaatsiatehase, milleks on nüüd, ligi 20 aastat hiljem kasvanud Hiina üks suurimaid ravimitootjaid.

Hiina ärimees ütleb, et ta tahtis teha midagi, millel oleks suurem mõju. Lisaks otsis ta võimalusi aidata oma vanemaid, kes olid mõlemad raskesti haiged.

Oma nippi, kuidas ta väikese pankrotiohus tehase suurkompaniiks üles ehitas, tutvustab Laigui nii: samal ajal, kui kõik konkurendid ajasid taga kulude kokkuhoidu ja otsisid madalaimat hinda, siis tema valis kõige kallima ja kvaliteetsema tooraine ning müüs väikeses koguses alla omahinna.

Sellises, mis äril kõri kinni ei tõmba. Apteekrid ja rohutarbijad tundsid hea kraami ära ning hakkasid seda eelistama. Siis aga teatas Laigui, et peab hinda tõstma, muidu ei saa kvaliteetseid tooteid teha.

Keegi ei vaielnud vastu, sest keegi ei tulnud enam selle pealegi, et hea toote peaks väikese raha eest kätte saama. Laigui aga haaras suure tüki turust. Ja tema ravimeid müüb Hiinas 100 000 inimesega võrgustik, mille igat liiget nimetab Laigui oma partneriks. Isegi perekonna liikmeks.

Juba on Laigui firma toidulisandid müügil ka väljaspool Aasiat, näiteks Ameerikas. Ärimees usub, et Hiina ravimid jõuavad ka Euroopa turule ning siinsed tarbijad hakkavad seostama Hiinat millegi muuga kui lihtsalt odava hinna ja masstootmisega.