“Meile ei jäägi niimoodi enam vaba maad,” nentis Anne Liinak Lüganuse vallavalitsusest. Purtse tuuleparki kavandatakse 43 ja sellest mõne kilomeetri kaugusele jäävasse Varja tuuleparki 80 tuulikut.

Vallavanem Arno Rossmani sõnul ei olda tuulikute vastu põhimõtteliselt, neid tahetakse lihtsalt vähem ja väiksemale maa-alale. “Aga on ka selge, et sinna, kuhu tuulikud tulevad, enam elama ei minda, uusi maju ei ehitata ja valla areng nendes suundades peatub,” ütles Rossman.

Teema on pingeline ja tekitab vastuolusid nii vallaelanike ja ärimeeste kui ka vallaelanike endi vahel ja ka hõõrumist kõrval asuva Sonda vallaga. Vallakodanike suhtumine on lihtne. Mida lähemal plaanitavale tuulikualale elad, seda vähem neid tahad. Need aga, kelle maa peale tuulikud peaksid tulema, suhtuvad pigem soosivalt – nii on võimalik ju raha teenida.

Mitmekihilised vastuolud

Ühel korral on tegelikult juba lahenduseni jõutud. Lüganuse vald rääkis läbi arendajaga AS Raunistal ning lepiti kokku, et Purtsesse tuleb 20 tuulikut. Siis aga hüppas ei tea kust sama maa peale välja kaks uut arendajat ning Purtsesse rajatavate tuulikute arv kasvas praegu kirjas oleva 43-ni.

“Ma arvan, et see on Eestis vist esimene kord, kui mitu arendajat tahavad ühte kohta oma tuulikuid panna,” ütles Raunistali nõukogu esimees Ülo Pärnits uue olukorra kohta. “Eks nüüd algavad uued läbirääkimised.”

Olukorda komplitseerib veel asjaolu, et kuigi Purtse tuulikupark asub otse Lüganuse külje all, on enamik jutuks olevast maast hoopiski Sonda valla territooriumil. Sonda ise asub aga hoopiski eemal, nõnda on sealt üsna lihtne tuulikute kavandamisega nõustuda. Vähemalt niimoodi paistab asi Lüganuse inimeste vaatenurgast.

Samal ajal on keeruline kedagi konkreetselt süüdistada. Lõpuks on ju Lüganuse enda vallavolikogu kunagi sellise planeeringu heaks kiitnud. “Kümme aastat tagasi, kui planeeringut tehti, ei teatud õieti sedagi, mis asjad need tuulikud on, ja eks tollased volikogu liikmed ei süvenenud piisavalt teemasse,” lausus vallavanem Rossman.