Maapanga pankrotipesas tunnustamata jäänud nõue kuulus 2005. aasta kevadeni Maaelu Edendamise Sihtasutusele (MES). Siis pani MES selle enampakkumisele ning müüs kolme miljoni krooni eest Spenserline’ile.

Väike valik

“Meil oli valida, kas päästa riigile nõudest kolm miljonit krooni või minna kohtusse aastateks vaidlema,” ütles MES-i nõukogu esimees Raul Rosenberg toona, pidades nullilähedaseks võimalust, et kohus pankrotiprotsessis nõuet tunnustab.

Ivar Aldile, Vladimir Astašovile ja Valeri Roobile kuuluv Spenserline suutis lootusetu nõudega siiski raha teha. Nimelt tunnustati 2005. aasta augustis nõuet osaliselt, 6,1 miljoni krooni ulatuses. Sellest maksti Spenserline’ile välja ligi 3,5 miljonit krooni.

MES-i esindanud advokaat Kalev Bachmann tunnistas, et Spenserline erafirmana on paindlikum ja sai Maapanga pankrotipesaga paremini läbi rääkida.

Seonduvalt sama nõudega istus 1,6 aastat vangis endine maapankur Malle Eenmaa, kes nüüdseks on oma karistuse kandnud.

Maapanga pankrotihalduri Maire Armi sõnul oli Spenserline nõude osaline tunnustamine panga võlausaldajate huvides. Tegemist oli viimase Maapanga pankrotiga seotud nõudevaidlusega ning lahendamisel makstakse viimased summad pankrotipesast võlausaldajatele välja.