Pärast pronkssõduri teisaldamist teatas Venemaa ajakirjandus, et Peterburi majandusfoorum loobub protestiks Tallinki laeva kasutamisest, kirjutas tänane Äripäev.

Tegelikult tehing katki ei jäänud. Majandusfoorumi korraldajad palusid Enn Pandi ning Ain Hanschmidti juhitaval Tallinkil kaotada laevalt Victoria I kõik sümbolid, mis viitavad laeva Eesti päritolule.

Äripäeva andmetel lubasid korraldajad sellise vastutulelikkuse eest maksta Tallinkile lisaks juba kindlaksmääratud tasule veel täiendavalt viis miljonit krooni.

"Ei ole mõtet asja poliitiliseks ajada, tegemist on konkreetselt ärilistest kaalutlustest lähtuvate lepingutega," ütles Tallink Grupi juhatuse liige Andres Hunt.

UUS! Tallink Grupp teatas, et kaebab Äripäeva täna avaldatud artikli eest kohtusse. Grupi hinnangul on Äripäev täna ilmunud artkilis “Tallink vahetab Eesti lipu rublade vastu” avaldanud tõele mitte vastavad fakte nii lipuvahetuse kui laeva värvimise kohta, hoolimata sellest, et Tallinki esindajad eelnevalt ajakirjanikule tõese info edastasid.

AS Tallink Grupp kommunikatsioonijuhi Luulea Lääne sõnul kinnitas nii tema kui juhatuse liige Andres Hunt Äripäevale, et laeva lippu sellisel puhul vahetada ei saa ning laev sõidab ja seisab Peterburis Eesti lipu all.

"See, et laeval lehvib ürituse ajal ka ürituse plagu, ei tähenda, et võetakse alla Eesti lipp. Ürituste ajal ehitakse laevu väga erinevalt, üheks võimaluseks on panna laevale lisaks ka ürituse logoga reklaammaterjali," ütles Lääne.

Samuti kinnitas Tallink, et laeva ei värvita ürituse tarbeks üle. Laevakerele on maalitud enamuses vaid Tallinki korporatiivsümboolikat ning laeva nimi. Seega ei saa väita, et isegi, kui laeva värvitaks, saaks sellega varjata riigile viitavaid sümboleid.

AS Tallink Grupp esindajad vestlesid ettevõtte hinnangul Äripäeva ajakirjanikuga põhjalikult, püüdes anda võimalikult palju informatsiooni, samas rikkumata lepingus sisalduvaid konfidentsiaalsuse nõudeid. Ettevõte leiab, et lihtsalt ajakirjandusliku huvi tõttu ei saa rikkuda lepingulisi sätteid.

Äripäevas avaldatud pilt, mis pärineb Peterburi majandusfoorumi koduleheküljelt, on Tallink Grupi teatel esitatud eksitavas kontekstis ning ei anna tõestust väidetele, et laev üle värvitakse. Tegemist on kodulehe haldajate poolt arvutigraafika abil muudetud pildiga, sest antud üritusel ei ole Tallinkil kui ettevõttel muud kui allhanke korras teenusepakkuja funktsioon ning seetõttu oleks firmasümboolika esitamine ürituse kodulehel juba reklaam. See tingib, et pildil pole Tallinki logo ega kodulehekülje aadressi, mis tegelikult laevakerele värvitud on ning mida ürituse ajaks ei eemaldata.

"Antud prahileping oli tavapärane äritehing, milliseid tehakse aastas kümneid, sest need on äriliselt tulusad. Laevade prahtimine ürituste tarbeks on levinud, sest kruiisilaevadel on head võimalused nii ürituste kui inimeste majutamise korraldamiseks," seisab Tallink Grupi teates.

UUS! „Mul on kahju, et kohtusse õigust otsima minev Tallink eksitab oma pressiteates avalikkust," kommenteeris Äripäeva peatoimetaja asetäitja Aivar Hundimägi tänast Tallinki pressiteadet, kirjutab aripaev.ee.

Tallinki poolt täna edastatud pressiteade sisaldab Hundimägi sõnul mitmeid olulisi ebatäpsusi. Näiteks on vale väide see, nagu oleks laevafirma kommunikatsioonijuht Luulea Lääne ja juhatuse liige Andres Hunt kinnitanud Äripäevale, et laev seisab Peterburis Eesti lipu all. Äripäev üritas teisipäeval ja kolmapäeval Tallinki esindajatelt korduvalt saada konkreetseid vastuseid Eesti lipu kohta. Tallinki esindajad põiklesid aga vastustest kõrvale.

Kordagi ei öelnud Tallinki esindajad, et Peterburi sadamas konverentsi ajal seisvale Tallinki laevale jääb lehvima Eesti lipp. „Minule jääb arusaamatuks, miks ei saanud Tallinki esindajad kohe öelda, et ka Peterburi sadamas olles lehvib Victorial sinimustvalge,“ ütles Hundimägi.

Eile õhtul edastas Luulea Lääne Äripäeva toimetusele e-kirja, milles soovitas vaadata Interfaxist Inflot Worldwide Sankt-Peterburgi peadirektori Igor Gluhhovi kommentaari. Selles uudises on Gluhhovi tsitaat, milles ta ütleb selgelt ja ühemõtteliselt, et Victoria siseneb Eesti lipu all, aga Peterburis hakkab seisma Peterburi majandusfoorumi lipu all.

Lisaks on vale Tallinki väide, justkui oleks Äripäev kirjutanud, et Tallink värvib laeva üle. Artiklis on kirjutatud, et majandusfoorumi korraldajad palusid Tallinkil kaotada sümbolid, mis viitaksid laeva päritolumaaks olevale Eestile. Kuidas Tallink seda palvet kavatseb täita, seda Äripäev ei kirjeldanud, sest selle kohta infot ei olnud.
„Meil on väga hea meel, kui pärast tänast Äripäeva artiklit otsustab Tallink loobuda Eesti rahvuslipu ajutisest eemaldamisest oma laevalt ning see lehvib seal kõrvuti majandusfoorumi lipuga. Samuti on meil hea meel, kui Peterburi mõjukal ärifoorumil saavad kõik külastajad näha neid teenindava laeva küljel suurt Tallinki logo, mis annab tunnistust, et kahe riigi majanduskoostöö ei ole lõppenud,“ ütles Hundimägi.