Äripäev kirjutas selle aasta kevadel mitu artiklit arstide koolitusreisidest ning avaldas ravimifirma Merck Sharpe & Dohme (MSD) naistearstidele korraldatud üritusest salaja tehtud video pealkirja all "Salavideo arstide ajupesust". Video, mille põhjal algatas ravimiamet MSD suhtes väärteomenetluse, kogus veebis üle 470 kommentaari. Nende seas torkasid silma hulgaliselt ajakirjanikku, fotograafi aga ka kommentaariumis sõna võtnud inimesi ründavad ja solvavad kirjutised. Kommentaarid kutsusid ajakirjanikule järgmisel korral arsti juurde pöördumisel hädatappu tegema, olid labased ja ähvardava sisuga nagu "sead, teadagi, ei ela kaua", nimetasid ajakirjanikku maniakaal-depressiivseks, skisoks ja psüühikahäirete all kannatavaks ajukääbikuks, kirjutab Äripäev.

Äripäev otsustas IP-aadresside tuvastamiseks pöörduda politsei poole. Politsei aga menetlust ei alustanud, sest ei pidanud väljaütlemisi tõsiseltvõetavaks ohuks. Selle aasta mais esitas Äripäev juristi abiga hagiavalduse kohtule ning palus kohtul tuvastada anonüümsete kommenteerijate IP-aadresside kasutajad. Kokku esitas Äripäev kohtusse avalduse 49 anonüümse kommentaari kohta. Septembri alguses tegi Harju maakohus määruse, millega teenusepakkujad Elion, EMT ja Starman avalikustasid IP-aadresside taga olevad nimed. Kokku selgitati välja 12 IP-aadressi kasutajat. Selgus, et solvavad kommentaatorid olid enamasti meditsiinivaldkonnas töötavad inimesed.

Tõsi, mitte kõikide aadresside tuvastamine ei õnnestunud konkreetse isiku nimega, vaid ära toodi asutus. Need olid Lääne-Tallinna Keskhaigla, Lasnamäe Tervisekeskus Medicum, riigi infosüsteemide amet* (RIA), mis pakkus teenust Põhja-Eesti Regionaalhaiglale. Edasi pöördus Äripäev haiglate poole ja palus IP-aadressi kasutajad avalikustada. Põhja-Eesti Regionaalhaigla (PERH) õigusteenistuse juhataja Liisa Saamot ütles, et logifaile säilitatakse kaks kuud alates nende tekkimisest ja seetõttu pole haiglal võimalik kasutajat öelda. 

Ka Lääne-Tallinna keskhaigla (LTKH) teatas, et kommentaatorite autorit pole võimalik tuvastada. Haigla finantsjuht Astrid Priimägi ütles, et ühel IP-aadressil on nende organisatsioonis arvuteid 400-500 ringis ja kasutajaid 800-900. "Ebakohaste väärtushinnangute jagamine on õigustamatu tegevus. Paraku on internetiliikluse logimine LTKH mahtude juures seotud täiendavate ja võrdlemisi märkimisväärsete kulutustega ning praegu meil sellist investeeringut teha pole võimalik," vastas Priimägi. Medicumi juhatuse esimees Jaanus Vool vabandas juhtunu pärast. "Meil on ASi Medicum poolt siiralt kahju, et avalikku ruumi on saadetud meie IP-aadressilt kommentaare, mis ei vasta Medicumi eetilistele tõekspidamistele," ütles Vool.

* RIA on interneti teenusepakkuja kõikidele avaliku sektori asutustele ning osadele sihtasutustele.