Selleks võimaldatakse osaühingu ja aktsiaseltsi ühinemist oma füüsilisest isikust ainuosaniku või -aktsionäri varaga, mis on lihtsam ja kiirem kui tavapärane lõpetamine. Äriühingu likvideerimismenetluse läbiviimiseks kulub tavaliselt vähemalt 6-8 kuud, eelnõus ette nähtud ühinemismenetlus on aga võimalik läbi viia umbes kahe kuuga, teatas valitsuse kommunikatsioonibüroo.

Kui seadusemuudatus jõustub, ei ole ühingu varasse kuuluvate üksikute õiguste ja kohustuste müük ja eraldi üleandmine enam vajalik. See läheb üle üldises korras õigusjärgluse alusel. Samas kaasneb ühinemisega füüsilise isiku piiramatu isiklik vastutus ühendatava ühingu kohustuste eest.

Loodava seaduse kohaselt ei tohi füüsiline isik olla maksejõuetu. Kuna tegemist on ainuosalusega, on võimalik ühinemine läbi viia lihtsustatud korras.

Nendest muudatusest tulenevalt täiendatakse ka tulumaksuseadust, et maksustada ühinemisel saadud tulu sarnaselt ühingu likvideerimisjaotise maksustamisega. Muudatusi tehakse ka notaritasuseaduses ja riigilõivuseaduses.

Lisaks muudetakse ja täiendatakse eelnõuga kohturegistreid puudutavaid seadusi ja tehakse neis väiksemaid registrimenetlust puudutavaid muudatusi.

Eelnõu on seotud valitsuse tegevusprogrammiga, mille üheks eesmärgiks on lihtsustada äriühingute ümberkujundamise ja lõpetamisega seotud reegleid, et soodustada ettevõtlusaktiivsust ja juhtimisoskuste taaskasutamist.

Äriühingute lõpetamise lihtsustatud menetlus jõustub 1. jaanuaril 2015. aastal. Eelnõuga tehtavad väiksemad täpsustused ja parandused jõustuvad osaliselt üldises korras ja osaliselt 1. aprillil 2014. aastal.