„Aafrikas on kõik sektorid äritegemiseks head, kuna kõik valdkonnad kasvavad,“ rääkis Helsingis baseeruva konsultatsioonifirma Occasio juht Tamás Nádor Eesti kaubandus-tööstuskoja ning välisministeeriumi korraldatud Aafrika foorumil. Nádor on elanud Lõuna-Aafrikas alates 1998. aastast.

„Aafrika kasvab järgmised 100 aastat, kuid Euroopa rabeleb järgmised 100 aastat. Seal on turgu igal juhul,“ põhjendas soomlane, miks tasub ärivõimalusi Mustal mandril kaaluda.

Mustal mandril hakkma saamiseks soovitas ta esiteks ära teha kodutöö, kuna igaüks tunneb ise oma äri kõige paremini. „Äririskidega hakkama saamine sõltubki sellest, kui hästi sa oled ettevalmistatud.“

„Kui tahad tõsiselt äri teha, siis leia kohalik partner ning kohalik jurist ja ära juristi pealt koonerda.“ Nádor ei näe korruptsiooni Aafrikas nii nagu eurooplased. „Ei tasu arvata, et seal on nii palju korruptsiooni, 100% korruptsioonivaba äri on võimalik.“

Nigeeriast pärit Tallinna Tehnikaülikooli doktorant Nkwusi Godswill Chimezie rääkis, et nii kontinendi majandus kui keskklass kasvavad tohutult kiiresti. „Aasta keskmine SKT kasv on praegu 5,6%, kuid aastatel 2013-2023 eeldatakse keskmiseks aastaseks majanduskasvuks 6%.“

Lisaks kiirele majanduskasvule on ka Aafrika inimkapital tugev.
Chimezie tõi mõned näited: Aafrika populatsioon on kõikide kontinentide noorim – 50% aafriklasi on kuni 19 aastased ning 46% vanuses 15-44 aastat. „Enam kui 390 miljonit inimest vanuses 15-35 teeb Aafrikast kõige noorema populatsiooniga mandri. Praegune trend näitab, et see osa rahvastikust kahekordistub 2050. aastaks.“

Aafrika rahvaarv on 1,11 miljardit, mis on umbes 15% terve maailma populatsioonist. Aafrika rahvaarv peaks kasvama 2050. aastaks 1,9 miljardini.

Chimezie tunnistas probleeme korruptsiooni ja turvalisusega, kuid et mandri kasvust kasu lõigata, tuleb ära teha koduöö ja leida adekvaatne informatsioon. Sama meelt oli ka Soomes baseeruva julgeolekuriskide juhtimisega tegeleva firma Frontline Responses Finland asutaja ja juht Patrik Säilä.

„Kui arvestada turvariskidega ning teha korralik eeltöö, siis toimib äri Aafrikas nagu igal pool mujal,“ lisas ta. Säilä soovitusel tasub turvata oma tootmisala, et kaitsta seda välise ohu eest, kuid ka seetõttu, et teada, kus viibivad ettevõtte enda töötajad.

„Firmad saavad ähvardusi majanduslikel põhjustel ning neid tasub tõsiselt võtta. Austa kohalikke, see on edu alus,“ märkis ta.