Eile pärast rahandusministeeriumi ja Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse (EAS) auditite avalikustamist toimunud pressikonverentsil tõdes EAS-i juhatuse esimees Hanno Tomberg, et president Toomas Hendrik Ilvesele kuuluvalt OÜ-lt Ermamaa toetust tagasi nõudes on tehtud vigu. Liigselt kiirustatud on ka tagasinõude teatise tegemisega. Rahandusministeeriumi audit leidis, et 2012. aastal tehtud otsus nõuda Ermamaalt tagasi 10% toetust oli langetatud valedel õiguslikel alustel ja tegelikult oleks pidanud sisse nõudma 90% summast ehk 171 000 eurot.

Endiselt pole vastuseid väga olulistele küsimustele. Mis enne 2012. aasta otsuse tegemist juhtus? Kes kellega suhtles ja kas keegi kasutas ära oma ametipositsiooni, et EAS-i otsust mõjutada? Kui nii, siis kas ja miks lasi EAS-i juhatus end mõjutada? Kuidas saab otsuses öelda, et tingimuste täitmisena läheb arvesse presidendi tuhandete külaliste võõrustamine Ärma talus, kui tingimuste täitmine oli ju presidendi ametiajaks ehk kümneks aastaks peatatud?

KMPG tehtud auditist selgub, et märtsis, napilt enne otsuse tegemist toimus Evelin Ilvese ja EAS-i kohtumine. Peale kohtumise fakti ei ole rohkem midagi teada – kes seal viibisid, mida arutati. Kas EAS-i juhatus lubas asja n-ö korda ajada, sest tegemist oli siiski presidendiprouaga?