"Selle asemel, et maksustada kõrgema maksumääraga rikkaid, aitab paljusid rohkem, kui parandame madalama sissetulekuga inimeste olukorda," rääkis Arrak Delfile.

Ta möönis, et nendel, kes teenivad 1500 kuni 2000 eurot kuus, võitu pole, aga madalama sissetulekuga inimestele oleks täiendav 100 eurot kuus suureks abiks.

IRLi pakutud reformi puudus on Arraku sõnul katteallika puudus. "IRL käis hea idee välja, aga selle katteallikas pole veel selge," lausus Arrak, kelle sõnul me kuuleme enne valimisi kindlasti veel teistegi erakondade erinevatest maksumuudatuse ettepanekutest.

Arrak leidis, et tegelikult on IRLi pakutav maksumuudatus ise see, mis rattad käima paneb. Ta arvutas, et kui võtta aluseks, et palgasaajaid on Eestis 650 000 ja igaühele jääks kätte umbes 100 eurot, siis jääks inimestele kokku umbes kuus miljonit eurot raha rohkem kätte.

"See raha viiakse otsejoones poodi, mis tõmbakski majandust rohkem käima," selgitas Arrak. "Kui täna jääb inimestele rohkem raha kätte, siis nad hakkavad seda kohe kulutama, see kiirendaks ka raha ringlust ja toetaks majanduskasvu."

"Ettevõtjad saaksid rohkem müüa oma toodangust ja see konverteerukski majanduskasvuks," sõnas Arrak. "Raha jääks majandusse alles. Kusjuures rohkem raha jääks inimestele, valitsusele jääks küll vähem."

Majandusteadlase hinnangul oskavad inimesed alati oma rahaga paremini ümber käia kui valitsus. "Avalik sektor ei oska kunagi raha nii targalt kasutada kui inimesed, sest bürokraatia sööb suurema osa rahast ära," rääkis ta.

IRLi pakutud reformi tulemusena saab alla 500 euro teeniv inimene kuus kuni 69 eurot rohkem raha kätte ja enam tulumaksu ei maksa. Ka teiste väiksemapalgaliste maksukoormus väheneb. Kokku puudutaks reform ligikaudu 300 000 inimest.