Ravimifirma Novo Nordisk Eesti filiaali juht, endokrinoloog Tiit Halling töötas tänavu kahel kohal: oli ravimifirma Novo Nordisk Eesti filiaali juht, samal ajal võttis patsiente vastu Eesti Diabeedikeskuses. Konfliktsust lisab asjaolu, et Novo Nordisk on maailma üks juhtivamaid diabeediravimite tootjaid ja insuliinisüstevahendite müüjaid. “Olin seotud Diabeedikeskusega pisut üle kahe kuu, kord nädalas kolm tundi. Tuli tõdeda, et kahe erineva rolli ühildamine osutus keerukaks ja seega sündis otsus ühest neist loobuda,” ütles Halling. Ta lisas, et tema viimane vastuvõtupäev arstina oli 7. aprill, kirjutab Äripäev.

Ravimifirma Merck Sharpe & Dohme (MSD) meditsiiniala nõunik Reet Rätsnik töötab samal ajal ka günekoloogina erakliinikus Medisfäär. Hiljuti kirjutas Äripäev MSD reklaamüritusest, mille eesmärk oli günekoloogidele reklaamida MSD rasestumisvastast vahendit Nuvaring. “Minu põhitöökoht on MSD, kus töötan meditsiiniala nõunikuna. Minu tööülesanded MSDs on seotud otseselt meditsiini kui teadusega. Erakliinikus Medisfäär töötan günekoloogina,” selgitas Rätsnik. “Töökoormus ja tööajad on kokku lepitud mõlema tööandjaga. Erakliinik Medisfäär on täielikult teadlik minu tööst ravimifirmas MSD. Põhjus, miks töötan ka günekoloogina, on selles, et praktiseerimine aitab olulisel määral hoida minu kvalifikatsiooni arstina,” ütles ta.

Endine ravimifirma Eli Lilly ja ravimitootjate liidu juht Rauno Pukonen töötab Novartis Pharma kontsernis eraldiseisva üksuse Novartis Consumer Health Eesti juhina. Samas töötab Pukonen anestesioloogina väikese koormusega Lääne-Tallinna Keskhaiglas, kus ta teeb öövalveid. “Novartis Consumer Health ei tee retseptiravimite turundust ega ole ka ravimitootjate liidu liige,” täpsustas Pukonen.

Kui palju on ravimifirmad palganud turundustöötajaid, sh ravimiesitlejaid, ning kes nad on, on probleemi varjatum külg, sest paljude ravimifirmade kodulehel pole töötajate kohta andmed. Seega pole võimalik patsiendil teada saada, kas teda raviv arst on ka ravimifirma palgal. Ravimitootjate liidu juht Riho Tapfer ütles, et eetikakoodeks keelab müügimehe ja arsti koosluse. “Arst, kes töötab ravimifirmas müügiedenduslikul ametikohal ehk ta tegeleb mingi kindla toote müügiga, ei tohi olla samal ajal tööl arstina. See on kirjas meie eetikakoodeksis,” ütles ta.

Sotsiaalministeeriumi ravimiosakonna juhataja Dagmar Rüütel ütles, et õigusaktides pole öeldud, et üks inimene ei või töötada erinevate tööandjate juures, olgu siis ühekordse lepinguga või püsivalt. “Arst võib saada ravimifirmalt töötasu, olgu tegemist näiteks kliinilise uuringu läbiviimisega, seminari ettevalmistamise või ettekandega või muu ravimifirma huvides tehtava tööga,” ütles Rüütel. Kui ravimifirma filiaali juht töötab samal ajal praktiseeriva arstina, on tegemist Rüütli sõnul eetikakoodeksi rikkumisega. “Selline ravimifirma töötaja selgelt rikub ravimitootjate eetikakoodeksit,” kinnitas ta. Rüütel lisas, et huvide konflikti peaks vältima toimeainepõhine, ent mitte konkreetse ravimfirma retsept.