Mullu oktoobris käis riigikogu reformierakonna fraktsiooni liige ja Viljandis erapraksises töötav uroloog Tõnu Juul Marokos Uroloogide Assotsiatsiooni aastakongressil. Reisi toetas 30 000 krooniga ravimifirma GlaxoSmithKline (GSK), 5000 krooni maksis reisikuludeks ka ravimitootja Berlin-Chemie. Reis oli Juulil riigikogus vormistatud kui puudumine "muul põhjusel", lähetusraha ta enda sõnul ei saanud. Küll jooksis kongressil olles edasi Juuli riigikogu liikme palk, kirjutab Äripäev.

"Minu arust on see täiesti tavaline, et ravimifirma maksab liikmemaksu, seda tehakse küll ja küll. Sellega pole kunagi probleeme olnud. Ülemaailmsed ja üleeuroopalised liikmemaksud on suhteliselt kallid. Kuid liikmemaksu tasumisel on konverentsidel osalemine soodsama hinnaga, samuti saadetakse kord kuus mulle teaduslik uroloogide ajakiri," selgitab ta.

Sotsiaalminister ütleb, et kui erialaselts pole kehtestanud muid reegleid, tuleb liikmemaks ikka arstil endal tasuda. "See on arstide liidu ja arstide liidu eetikakoodeksi küsimus. Loogiline on, et kui arst erialaseltsi kuulub ja põhikirjas on sätestatud liikmemaks, siis on enesest mõistetav, et liikmemaksu maksab inimene ehk siis liige ise. Mina maksan Reformierakonna liikmemaksu ise kinni. Üldine loogika näeb ette, et inimene maksab ise liikmemaksu," ütles Pevkur.

Ravimiameti peadirektori asetäitja Alar Irs ütles, et arsti eneseväärikus ei tohiks lubada liikmemaksu ravimifirmal tasuda. "Arstid saavad olla mis iganes erialaliidu või -organisatsiooni liikmed ning liikmemaks peaks olema taskukohane. See on meditsiini-spetsiifiline. Ma ei kujuta ette, et mingil muul erialal töötavate inimeste puhul oleks nii levinud see, et sektoris tegutsev ettevõte katab õhtusöögikulud või tasub klubi liikmemaksu," ütles Irs. Juuli puhul ei ole küsimus aga ainult arstile sobivas käitumises. Kahelt ravimifirmalt võttis ta raha poliitikuna ehk ajal, kui oli ise riigikogu liige. Tal on võimalus pääseda ka uude riigikogusse, sest on valimistel saadud 883 häälega Reformierakonna asendusliige Järva- ja Viljandimaal.