Järgneb sissekanne "Elektromagnetkiirguse" blogist:Seoses sellega, et Eestis tekib kohe-kohe vaba elektriturg, kavatsetakse meie kodumaal paari aasta jooksul vahetada välja kõik elektriarvestid, seal hulgas ka need, mis asuvad sinu kodus või sinuga seotud hoonetes. Uued kaugloetavad arvestid on nn „targad arvestid“ ehk varsti pole sul tarvis oma elektrinäitu Eesti Energiale või mõnele muule teenusepakkujale telefoni teel või interneti kaudu teatada, sest „tark elektriarvesti“ teeb selle töö sinu eest ära!

Selleks otstarbeks on „targa arvesti“ sisse ehitatud võimas raadiosaatja, mis töötab mobiili- ja traadita interneti (WiFi) lähedasel 2.4 GHz sagedusel. Selles spektris asuv kiirgus läbib absoluutselt kõike. Nii betooni kui ka inimese luud ja liha. Esimesed sellised arvestid Eestis paigaldatakse Sauele juba 2012. a keskpaigas.

Ja kuigi need „targad arvestid“ peaksid tootjate sõnul olema inimesele igati ohutud, on Internetis juba mitmeid videosid ameeriklaste koduaedadest, kus peale kaugloetava arvesti paigaldamist on muru ja taimed ära närtsinud või pruuniks muutunud. See valge seade on elektromagnetkiirguse mõõtur, mis oskab vaadeldava kiirgusmüra heliks muuta. Nagu näha kiirgab elektriarvesti tugevasti ja mitu korda minutis. 

Kaugloetava arvesti plussid ja miinused

Kaugloetav arvesti mõõdab elektri (või ka gaasi või vee) tarbimist, ning edastab selle informatsiooni otse elektri- või gaasi- või veefirmale. Nende arvestite esialgne idee seisnes selles, et tänu tehnoloogiale on näitude kogumist võimalik automatiseerida, vähendades sedasi tööjõu- ja transpordikulusid, mis siiani kaasnesid näitude füüsilise kogumise ja kontrollimisega.

Lisaks pidi kaugloetav arvesti oma ehituselt olema lihtne. Salvestama andmeid vaid kord kuus ja need siis teenusepakkujale saatma, et firma saaks tarbijale osutatud teenuste eest arve esitada. Läks aga teisiti.

Tänapäevased kaugloetavad arvestid on pisikesed arvutid, võimelised koguma ja salvestama väga täpset informatsiooni sinu elektrikasutusest ja kasutusel olevatest elektriseadmetest. Kogu see informatsioon kogutakse arvesti mällu ja edastatakse esimesel võimalusel teenusepakkujale tugevate elektromagnetlainete kaudu, sest nii on kõige odavam. Alternatiivina oleks näitusid võimalik edastada ka elektrikaableid pidi ehk kasutades BPL tehnoloogiat.

Kui tihti kaugloetavad arvestid andmeid teenusepakkujale edastavad?

Ametlikult öeldakse, et iga 4 tunni tagant, kuid reaalselt toimub edastamine paari minuti järgi. Seda intervalli on teenusepakkujal võimalik oma kontorist muuta, sest kaugloetav arvesti on võimeline ka ise teenusepakkuja käske ning korraldusi vastu võtma ning neid rakendama ehk side teenusepakkuja ja arvesti vahel on kahesuunaline. Näiteks võlgnikul saab voolu välja lülitada nii, et elektrik ei pea enam objektile kohale minema.

Kuid kaugloetavad arvestid on võimelised ka omavahel suhtlema. Olukorras, kus sinu maja jääb teenusepakkuja vastuvõtuantenni ja naabri maja vahele, tehakse sinust vahelüli. Lisaks sinu tarbimisinfo edastamisele, hakkab sinu arvesti vahendama ka naabri arvesti näitu. See tähendab seda, et elektromagnetkiirguse liiklus ei toimu mitte ainult sinu ja teenusepakkuja vahel, vaid näeb välja nii: Naaber ja Sina, Sina ja Teenusepakkuja, Teenusepakkuja ja Sina, Sina ja Naaber. Sellisel juhul on elektromagnetkiirgust juba päris palju.