Eesti Mereinstituudi nimel avaldan protesti Liina Vellandi artiklis "Eesti müüs ainsa teaduslaeva" (EPL, 23.9) leiduvate valede andmete esitamise suhtes. Absoluutselt vale on väide Livonia tulude kohta. Autor kirjutab: "Raske uskuda, kui on teada, et Livonia rentimine mereturismiks tõi aastaga sisse poolsada miljonit."

Tegelikult oli tulu Livonia eksportteenuse, ökoturismi jm eest oktoobrist 1994 juulini 1996 ligi viis korda väiksem ega katnud tegelikke jooksvaid ekspluatatsioonikulusid, kasumist rääkimata.

Siit johtub ka, et tegelikud kulutused laevale olid üle 10 miljoni krooni aastas, mitte kuus miljonit, nagu artiklis väidetud. Jooksvatele kuludele lisaks peaks laev aga teenima nii palju, et kataks amortisatsiooni, ehk ca 15 miljonit aastas.

Täiesti lubamatu, võiks öelda ka solvav, on instituudi teadureile artikli lõik, mis käsitleb Soome teaduslaeva Muikku. Kas see on süüdistus Soome Vabariigile, et nende laev spioneeris Eesti vetes, ja vihje, et selles osalesid meie instituudi teadurid?

Lisaks pean märkima, et merenduses inseneridiplomit omava inimesena (lisaks mere avarii-päästeteenistuse väljaõppe saanuna), julgen väita, et Livonia on mere-päästetö= ödeks üpris vähesobiv.

AHTO JäRVIK, Mereinstituudi direktor