Kui varasematel andmetel vähenes Eesti sisemajanduse kogutoodang (SKT) aasta esimese kolme kuu kokkuvõttes mullu sama ajaga võrreldes 1,4 protsenti, siis uue metoodika kohaselt arvestatuna on tulemuseks hoopis 0,3-protsendiline kasv.

Ärileht kirjutas juulikuus, et uus arvepidamise süsteem toob EL-i riikide majandustele keskmiselt 2,4protsendilise kasvu. Ärilehe lugu saab lugeda siit. 

Statistikaamet teatas täna, et revideeris rahvamajanduse arvepidamise näitajate aegridu alates 2000. aastast. Kõikide korrektsioonide tulemusena muutus aastane sisemajanduse kogutoodang (SKT) jooksevhindades aastatel 2000–2013 keskmiselt 1%.

Revisjoni peamine eesmärk oli statistikaameti teatel juurutada uus Euroopa rahvamajanduse ja regionaalse arvepidamise süsteem ESA 2010. Revideerimise käigus vaadati üle ka kõik eelnevad arvestused, täiendati uute andmetega ning mõnel juhul täiustati arvestusmetoodikaid. Selle tulemusel on korrektsioonid erinevates aastates erineva suurusega, ulatudes -0,2% 2002. ja 2003. aastal kuni +2,3%-ni 2010. aastal. 


2010. aastal, mis on arvestuste uus baasaasta, olid SKT taseme olulisemad mõjutajad:
• ESA 2010 metoodika juurutamine suurendas SKT-d 1,3%.
• Tavapärase andmete ülevaatamine ja uute andmeallikate lisandumine lisas 1,1%.
• Metoodikauuenduste tõttu vähenes SKT 0,1%.

Rahvamajanduse arvepidamise aegreas uuendati statistikaameti teatel ka 2011. aasta rahva ja eluruumide loenduse tulemuste põhjal korrigeeritud rahvaarvuga seotud näitajaid, eluruumide arvestusi ja rahvamajanduse arvepidamise näitajatega kaasnevaid tööturunäitajaid. Samuti viidi aheldamise metoodikas referentsaasta 2005. aastalt üle 2010. aastale.