„Kahtlustatavate ring on jäänud üldjoontes samaks. Selle otsustab prokuratuur pärast eeluurimise lõpulejõudmist, kas ja kellele esitatakse süüdistus,” nentis prokuratuuri pressiesindaja Arno Põder.

Mullu 13. novembril korraldas kaitsepolitsei Tallinnas Ahtri tänaval Tallinna abilinnapea Arvo Sarapuule kuuluva ATKO Grupi ruumides läbiotsimise. Prokuratuur kinnitas, et kriminaalasjas on pistise andmises kahtlustatavate seas ka ATKO Grupi tütarettevõtted.

ATKO-l on kokku 11 tütarettevõtet, nende hulgas AS Harjumaa Liinid, AS Järve Bussipark, OÜ ATG Kinnisvara ja reisifirma AS ATKO Tours.

Valitud ettevõtted

Kaitsepolitsei pidas samal päeval korduvas pistise võtmises kahtlustatavana kinni kaitseväe protokolliteenistuse spetsialisti Kristjan Variku. Kahtlustuse järgi eelistas Varik esitada tellimusi valitud ettevõtetele, mis andsid talle vastutasuna hüvesid. Praeguseks on Kristjan Varik kaitseväest lahkunud.

Varikule pistise andmises kahtlustatakse kümmet ja pistise vahendamises kaht ettevõtet ning nendega seotud inimesi.

Prokuratuuri pressiesindaja Arno Põder keeldus avaldamast ka kahtlusaluste nimesid.

„Kahtlustatavad identifitseeritakse eeluurimise ajal avalikult ainult erandlikel juhtudel. Isikute nimed avaldatakse reeglina siis, kui on selgunud, et neile on alust esitada süüdistus ja nad saadetakse kohtu ette,” lisas ta.

Üks kahtlustatavatest võib Ärilehe andmetel olla ATKO juhatuse esimees Margo Tomingas, kes vabastati 2001. aastal Tallinna linnavalitsuse palgalt korruptsiooni tõttu.

Tallinna linnavalitsuse sisejuurdlus tuvastas toona, et ühistranspordi liinikonkursil parimaks tunnistatud SL Bussiliinide nõukogu liige oli pakkumise tegemise ajal riigihanke eest vastutanud säästva arengu ja planeerimise ameti ühistranspordi osakonna juhataja Margo Tomingase abikaasa Kethrin Tomingas, kes on samuti üks ATKO Grupi osanikest.

Peale Tallinna abilinnapea Sarapuu ettevõtte on kaitseväe spetsialistile pistise andmise juhtumiga seotud ka riigikogulase Aivar Riisalu ettevõtte töötaja.