ASi Kunda Tehased esindaja vandeadvokaat Leon Glikman ütles ETAle, et Lääne-Viru maakohtu otsus kaevatakse kindlasti edasi. "Teatis apellatsioonkaebuse esitamise kohta on juba esitatud, motiveeritud apellatsioonkaebuse esitamiseks on aega 7. detsembrini," märkis Glikman.

Lääne-Viru maakohus otsustas 17. novembril rahuldada firma Cleider Projects Ltd hagi AS Kunda Tehased vastu ning kohustas viimast välja maksma VEBist võetud laenust tekkinud võla 735.000 krooni.

ASi Kunda Tehased laen VEBist oli kokku 28 miljonit krooni.

Kunda Tehaste kohtuasja lahend on esimene Eestis, kus Eesti ettevõttelt on välja nõutud VEBilt võetud laen. Kuna Kunda Tehastele kuulunud vara on erastatud, peab laenu tagasi maksma Eesti riik, kirjutas Äripäev.

Kokku on VEBi nõuete maht 16 Eesti ettevõtte vastu 770 miljoni krooni.

Kuna VEBist laenajate seas on juba erastatud ettevõtteid ja riiklikke asutusi, siis võivad ka teised nõuded pöörduda Eesti riigi vastu. Lisaks võivad Eesti riigi vastu pöörduda ka nõuded raha osas, mis on Eesti ettevõtetel VEBis külmutatud arvetel.

Cleider Projectsi esindaja on lubanud Vene Välismajanduspangaga sõlmida lepingud VEBi võla väljanõudmiseks Tartu Ülikoolilt ja ASilt Eesti Fosforiit.