?Meil on Jõhvis piimatööstus ja üks põhjus Piirsalu Põllumajanduse OÜ ostmiseks on kindlustada ettevõte toorainega,? selgitas AS-i Maagi nõukogu esimees Roland Lepp. ?Aga see pole peamine eesmärk. Oleme Läänemaal kanda kinnitanud ja miks mitte just seal laieneda.?

Maagi tütarfirmad Läänemaal on AS Filee Lihatööstus ja OÜ Nigula Piim. Maagile kuulub Jõhvis tegutsev AS Hea Meier.

Suurendab piimakarja

Kui Maagil enamusosakute ost õnnestub, jätkub Piirsalus tegevus ja piimakari jääb sinna kindlasti alles, kinnitas Lepp. Ta lisas, et tulevikus on ettevõttel võimaluse korral kavas piimakarja ka suurendada. ?Ilmselt tuleb ka maad juurde osta, sest veisekasvatuse juures on vaja kasvatada ka sööta,? ütles Lepp.

Maagi jurist Andrus Post ütles, et ettevõte on omandanud 24 protsenti Piirsalu Põllumajanduse OÜ osakutest.

Piirsalu Põllumajanduse OÜ nõukogu esimees Elvo Leppmaa Maagi tegevust heaks ei kiitnud. ?Meil on soov, et Maag ei tuleks meie liivakasti. Enamik osanikke on ikka arvamusel, et ettevõtmine peaks oma inimeste kätte jääma,? sõnas Leppmaa, kes ise on olnud ühistuga seotud selle loomisest peale. ?Praegu läheb ettevõte tõusuteed ja tootmise laiendamiseks on head võimalused.?

Mitmel alal tegev

Leppmaa märkis, et ühistu võimalusi on avardanud ka riik, Euroopa Liit ja erinevad fondid.

Piirsalu Põllumajanduse OÜ tegeleb looma- ja taimekasvatusega. Ühistu piimakarja suurus on praegu 170 lehma ringis, millele lisandub noorkari. Ettevõte kasvatab ka teravilja ja kartulit.

Leppmaa rääkis, et tulevikus peaks ühistu võimalusel ka maad ostma, sest praegu on kasutatavast ligi 600 hektarist enamik renditud maa. Ettevõttes töötab 23 inimest.

Piirsalu Põllumajanduse OÜ kasvas välja Piirsalu kolhoosist ja praegused ligi 70 ettevõtte osanikku on valdavalt kunagised kolhoosi liikmed.

Maagi käive oli 2003. aastal 284 miljonit ning kasum 17,1 miljonit krooni.