Kütte- ja gaasivarustussüsteemide projekteerimisele, projektide kohta ekspertiiside koostamisele ja tehnilise järelevalve teostamisele spetsialiseerunud ettevõte HeatConsult hinnangul on keskmine soojustrassi soojuskadu Eestis 20 protsenti, teatas ettevõte.

"Soojuskao küsimus soojusvõrkudes on endiselt väga aktuaalne. Vanad nõukogudeaegsed soojustrassid võivad omada kadusid kuni 40 protsenti, uued ja kaasaegsed (nn eelisoleeritud) võivad pakkuda kadusid 5-15% piires. Kuid seejuures keskmised näitajad Eestis on umbes 20% ja selles plaanis me jääme endiselt olulisel määral maha Skandinaaviast ja Lääne-Euroopast, kuigi edestame teisi endise Nõukogude Liidu riike," ütles HeatConsulti juhatuse liige Igor Krupenskii.

Nii suurte soojusenergia kadude põhjuseks on aegunud isolatsioon - tihtipeale mädanenud, kulunud, kohati isegi puudulik. "Peale selle esinevad probleemid soojustrasside mõõtmete mittevastavuses reaalsetele tarbimismahtudele. Tööstuslike- ja elamurajoonide arendusplaanid on muutunud märksa tagasihoidlikumaks või lausa olematuks, samas kui suure diameetriga soojustrass toob kaasa suuremad kaod," selgitas HeatConsulti juhatuse liige Aleksandr Ledvanov.

Ekspertide arvamuse kohaselt tuleks energiakadude vähendamiseks paljusid aspekte arvestada veel projekteerimise etapil.

"Projekti koostamisel saab alati kaaluda mitmeid soojavarustamise võimalusi, teostada täiendavaid töid vajaliku soojuskoormuse kindlakstegemiseks, arvestada välja konkreetse projekti ehitamise maksumus, samuti hinnata antud süsteemi ekspluatatsiooni maksumust. Kõik see võimaldab vähimate kulutustega leida optimaalseim variant, mille rakendamine ehituses annab võimaluse vähendada soojusenergia maksumust tarbijatele," ütles Krupenskii.

Seejuures täiustatakse soojustrasside projekteerimise tehnoloogiat pidevalt ja paljud näiteks kümme aastat tagasi kasutuses olnud meetodid ja seadmed on kaotanud kaasaegsuse.

"Lõppkokkuvõttes mõjutab see kõik investeeringutasuvust soojusülekandesüsteemide täiustamisel. Keskmine tasuvusaeg on viis kuni kümme aastat. Kuid siin sõltub kõik konkreetsest projektist - kuivõrd ulatuslik on soojusvõrk, kui palju on tarbijaid, kas on valitud optimaalne diameeter, " sõnas Ledvanov kokkuvõtlikult.