Neliteist aastat tagasi tegi SoftBank Corp 20-miljonilise rahasüsti siis veel tundmatusse veebiportaali, mis ühendas Hiina tootjad välismaiste tarbijatega. Nüüd on see portaal Hiina suurim internetipood ja SoftBanki osa väärtus on kasvanud 58 miljardi dollarini. Ettevõtte juht on jaapanlane Masayoshi Son.

Son on kerkinud üheks maaiilma kõvemaks nimeks investeerigute valdkonnas. Teda kutsutakse Aasia Warren Buffettiks. Son on viimastel aastatel teinud suuri tehinguid, ostes näiteks USA veofirma Sprinti. Ta soovib osta ka T-Mobile'i USA haru ja arvatakse, et ta ihub hammast Euroopa ettevõtete peale.

„Riskikapitalisti edukust mõõdetakse sellega, kui palju ta tehinguga raha võidab. Iga natukese aja tagant toob mingi tehing tagasi 500-kordselt. Näiteks Twitter ja nüüd Alibaba," ütles Greg Tarr, kes on CrossPacific Capitali partner.

Son on ise loonud telekommunikatsoonifirma, mis on täna tegev kahel kontinendil. Ta oli esimene, kes tõi Jaapanisse iPhone'i. Tal on riigi üks suurimaid transpordifirmasid ning Sprinti ostis ta selleks, et USA suurtele kandadele astuda.

56-aastane investor on raha pannud kokku rohkem kui 1300 tehnoloogia-ettevõttesse. Nende hulgas ka Zynga, mis on loonud nutitelefonidele mängu FarmVille ja Mafia Wars.

Astronoomiline võlg

Son ostis Sprinti 22 miljardi dollariga, 67% T-Mobile'st sai eelmisel detsembril tema omaks 20 miljardi dollariga. Need mõlemad tehingud tegi mees pangalaenudega. Seda on ta oma impeeriumit luues pidevalt teinud. 2006. aastal ostis ta nii 15 miljardi dollariga Vodafone Groupi Jaapani üksuse. Ettevõtte krediidireiting on seetõttu olematu. Analüütikute sõnul on võlg astronoomiline.

SoftBankil on võlakohustusi 90 miljardi dollari eest, seda käesoleva aasta märtsi lõpu seisuga. Tema võla suhe varadesse on 320%, mis on maailma telekomide seas suuruselt teine näitaja.

Krediidianalüütik Peggy Furusaka sõnul on Alibaba tehing SoftBankile kasulik vaid siis, kui aktsiad ka reaalselt rahaks tehtakse. „Kui nad müüvad ning saadud rahaga võlgu maksavad, siis mõjutab see nende praegust reitingut positiivselt," ütles ta.

Just kehvade näitajate tõttu ei pruugi Son'il kõik tehingud õnnestuda. Võlgu on vaja vähendada.

Samas ütlevad teised, et selliste suurte võitudega nagu Alibaba Son'ile on, saab mees edaspidi ligi just väga suurtele tehingutele. Inimesed võtavad teda nüüd veel tõsisema tegijana.