Austraalia rahandusminister Scott Morrison ütles, et teda paneb muretsema, et see maa moodustab ühe protsendi Austraalia kogu maismaast ja kaks protsenti põllumajandusmaast. Samuti paneb Morrisoni muretsema see, et maavaldus on nii suur, et Austraalia pakkujatel on keeruline enampakkumisel osaleda, vahendab Associated Press.

Keeldumine maa müümisest Hiinas baseeruvale Dakang Australia Holdingsile ja Austraalias registreeritud firmale Australian Rural Capital on alles esialgne otsus ning Dakangil on teisipäevani aega reageerida. Maa hind on 371 miljonit Austraalia dollarit (249 miljonit eurot).

Maa praegusele omanikule S. Kidman & Co. Ltd.-le kuuluvad kümme karjafarmi, pullide tõuaretusfarm ja nuumamisala kogupindalaga 101 411 ruutkilomeetrit (suurem kui kaks Eestit) neljas osariigis.

Valitsus blokeeris novembris Adelaide’is asuva firma, mille asutas 1899. aastal loomalihaparun Sir Sidney Kidman, esimese müügikatse.

Austraalia valitsus otsustas siis, et firmat ei tohi müüa välisinvestoritele. Selle osaline põhjus oli see, et Kidmani omanduses on maailma suurim karjafarm Anna Creek Station, mille pindala on 23 677 ruutkilomeetrit Austraalia kuivas keskosas. Osa sellest karjafarmist asub 122 188 ruutkilomeetri suurusel kaitseministeeriumi kontrolli all oleval Woomera raketipolügoonil.

Et see julgeolekukaalutlus kõrvaldada, eemaldati Anna Creek viimasest müüginimekirjast.

„Praegusel juhul tuleb arvesse võtta portfelli suurust ja tähtsust koos mõjuga, mis sellel otsusel võib olla Austraalia laiemale toetusele välisinvesteeringutele Austraalia põllumajandusse,“ ütles Morrison. „Mitte kuskil maailmas ei ole kuigi palju jurisdiktsioone, kus maa omandamine välismaalaste poolt – sedalaadi suurte valduste – oleks lubatud.“

Vaatamata Kidmani maavalduste suurusele on selle näol suuremas osas tegemist poolkõrbega ning sellel saab kasvatada vaid 185 000-pealist karja, mis on kogu Austraalia karjast protsendi murdosa.