Hõõglampide väljavahetamise idee sai praegune Austraalia valitsus Kuuba valitsejalt Fidel Castrolt, kes keelas juba paar aastat tagasi hõõglampide sissetoomise, et lahendada elektrivarustusega seotud probleeme.

Nimelt on Kuuba elektrivarustus äärmiselt ebakindel, mistõttu on ka pealinna Havanna kaks miljonit elanikku sageli tundide kaupa elektrita. Saare jõujaamad on vanad ja nõrgad ning elektritarbimise vähendamiseks otsustati Hiinast tellida 3,5 miljonit säästulampi.

Kliimakaitse


Maailma üks suuremaid kivisöetootjaid Austraalia otsustas järgida Kuuba eeskuju, et leevendada veidigi keskkonnale avaldatavat kahjulikku mõju. Austraalia kuulub USA-ga nende riikide hulka, kes pole majanduslikel põhjustel Kyoto protokolliga ühinenud. Nüüd leiab Austraalia keskkonnaminister Malcolm Turnbull, et isegi väikesel asjal võib olla suur mõju, eriti kui seda eeskuju järgiks ka ülejäänud riigid. Euroopa Komisjon on lubanud lähiajal ka samasuguse ettepanekuga välja tulla.

Lampide väljavahetamine peaks lisaks elektriarvetele vähendama ka Austraalia kasvuhoonegaaside emissiooni aastaks 2012 nelja miljoni tonni võrra.

Viimaste andmete kohaselt paiskas Austraalia 2004. aastal atmosfääri 565 miljonit tonni süsihappegaasi ja teisi kahjulikke gaase. Die Welt kirjutab, et keskkonnakaitsjate meelest on see otsus vaid veepiisk tulisele kerisele.

Tavaline hõõglamp tarbib neli kuni viis korda rohkem energiat kui moodne säästulamp. Plaani kohaselt hakatakse hõõglampide müüki järk-järgult vähendama, et asendada vanad lambid uutega.

Peaminister John Howardi meelest peaks see kava olema jõukohane igale austraallasele.