Maavarade poolest rikka Austraalia jaoks on Hiina kõige tähtsam kaubanduspartner ning seega on loogiline, et miljardite dollarite ulatuses hiinlaste investeeringuid ka maakera kuklapoolele jõuab.

Bloomberg kirjutab kohalikele uuringutele toetudes, et suurem osa austraallasi leiab, et hiinlastel lubatakse riiki liiga palju investeerida ning seal erinevaid varasid omandada.

Kui vaadata statistikat, siis moodustasid Hiina investeeringud Austraaliasse 2014. aasta seisuga vaid umbes 4 protsenti, mida on natukene vähem kui näiteks Hollandist tulevat raha.

„Austraalias tuleb hakata sellest teemast tõsiselt rääkima,“ leidis Canberra ülikooli strateegiliste õpingute osakonna professor Hugh White. „Isegi kui Hiina majanduskasv aeglustub, on tegemist ka edaspidi Austraalia jaoks kõige suuremaid majanduslikke võimalusi pakkuva piirkonnaga,“ leidis ta.

Praegu moodustab kaubavahetus Hiinaga umbes kolmandiku Austraalia kogu kaubavahetusest, mis omakorda tähendab umbes ligikaudu 5 protsendi suurust osa kängurumaa SKT-st.