Praha prügiveo- ja puhastusteenuste firma Komwag jäätmedivisjoni juht Prchal Luděk kinnitas Eesti Päevalehele, et tema ettevõttel on Eesti turuga kaugeleulatuvad plaanid. „Kavatseme osaleda järgmistel konkurssidel,” ütles Luděk.

Praha linnavalitsuse ja Austria puhastuskorporatsiooni Reiwag ühisettevõte, mis tegutseb Praha kesklinnas, saatis Tallinna prügiveokonkursile pakkumise kõige esimesena, kuid ei kvalifitseerunud, sest jättis esitamata asukohajärgse maksuameti tõendi.

„Neil ei olnud tõenäoliselt kodutöö tehtud, sest ka hinnapakkumine oli väga palju kallim kui teistel,” nentis abilinnapea Arvo Sarapuu.

Tšehhide pakkumist võib pidada pinna kompamiseks pärast seda, kui prantslaste Veolia teatas lahkumisest.

Eesti firmad käsitasid Komwagi pakkumist kui mütsiga löömise katset. „Riigihankekonkursil osalemiseks ei piisa reklaamprospektist,” ütles Ragn-Sellsi ärijuht Agu Remmelg. „Linnavalitsus küll rääkis, et konkurss on nüüd tugeva rahvusvahelise esindatusega, kuid keskeurooplased võtsid ja suhtusid asjasse nagu lõbusasse jalutuskäiku.”

Komwagi tuumikaktsionär on Austria puhastusäri ettevõte, mille tütarfirmad asuvad Tšehhis, Slovakkias, Horvaatias, Serbias, Rumeenias ja Ungaris.

Eelmisel nädalal kuulutas keskkonnaamet pealinna viie linnaosa prügiveokonkursi võitjaks Jõhvi ettevõtjale Nikolai Ossipenkole kuuluva firma Ekovir, kes pakkus kõige soodsamat hinda. Linnavalitsuse hinnangul õnnestub nüüd prügiveo hinda alandada 20–50 protsendi võrra.

Veolia Environnement hakkas tänavu aktiivselt müüma oma Eestis tegutsevat ettevõtet Veolia Keskkonnateenused ja osalust Tallinna prügilas.

Tegemist on osaga ettevõtte rahvusvahelisest plaanist, et vähendada aktsionäride rahulolematust keskkonnateenuste tulu vähenemise pärast. Nimelt oli Veolia ärikasum aktsia kohta selle aasta esimeses pooles 0,18 eurot, mis jäi märkimisväärselt alla mullusele 1,11-eurosele tulemusele.

Samal ajal näitasid ettevõtte vee- ja energiateenuste harud rõõmustavamaid tulemusi.

Rahvusvaheline firma Veolia Environnement võttis tänavuse ja 2013. aasta eesmärgiks müüa varasid viie miljardi euro väärtuses.

Samuti on neil plaanis vähendada oma 14,7 miljardi euro suurune netovõlg juba kahe majandusaasta jooksul tosina miljardi euroni.