Shkoda juhatuse esimees hukkus autoõnnetuses

Shkoda juhatuse esimees Ludvik Kalma hukkus pühapäeva öösel toimunud autoõnnetuses, teatas kompanii pressiesindaja.

Kalma Shkoda Octavia põrkas kokku veoautoga ristmiku ületamisel Tabori linna lähistel. Kalma juhtis Saksa Volkswageni kontrolli all olevat Shkodat alates 1991. aasta aprillist. VW ostis Shkoda aktsiad 1992. aastal ning suurendas osalust firmas möödunud aastal 70 protsendini.

Sõidukite remonditeenuste käive vähenes septembris

Septembris vähenes mootorsõidukite hooldus- ja remonditeenuste müük augustiga võrreldes kaheksa protsendi võrra.

Statistikaameti andmeil oli mootorsõidukite remondikäive septembris 28 miljonit krooni. Autoremondi hind septembris ei muutunud ja jäi augusti tasemele. 54 protsenti teenustest osutasid septembris suured, üle 20 töötajaga töökojad. Selliste töökodade osatähtsus on seitse protsenti= autoremondiettevõtete arvust. 1996. aasta algul oli Eestis ligi 600 ettevõtet, mis määratlesid oma tegevusalana mootorsõidukite hoolduse ja remondi.

Almera osutus Saksa testis turvalisemaks

Saksa ajakiri Auto Bild korraldas testi, milles võrreldi väikeautode Fiat Brava, Nissan Almera, Renault Megane ja Volkswagen Golf turvalisust kokkupõrkel deformeeruva takistusega.

Kiirusel 60 km/h toimunud katse tulemusel tunnistati neljast osalenud autost turvalisemaks Nissan Almera.

Auto Bildi ja ADAC-i korraldatud test toimus tavapärasest veidi erinevatel tingimustel. Jäik betoontakistus oli asendatud deformeeruva takistusega ning kokkupõrke kiirus oli suurendatud 50 kilomeetrilt tunnis 60 km/h-ni.

Tegelikkusele veelgi lähedasema tulemuse saavutamiseks oli auto pakiruumi paigutatud kaks 18-kilost pagasit imiteerivat puupakku.

Almera järgi teiseks osutus Renault Megane.

Elena Ceausescu auto müüdi odavalt

Rumeenia endise diktaatori Nicolae Ceausescu abikaasale Elenale kuulunud Renault müüdi esmaspäevasel oksjonil vähem kui 1800 dollari eest.

Elena Ceausescu, kes oli kommunistliku rezhiimi ajal mitmel kõrgel ametikohal, andis auto veidi enne 1989. ülestõusu oma pereliikmetele. Hiljem vahetas auto korduvalt omanikku. Viimati kuulus sõiduk Transilvaania Brasovi linna politseile ning seisis viimased kaks aastat varuosade puudumise tõttu garaazhis. Ajakirjanduse teatel ostis endise esimese leedi auto kohalik pensionär, kes maksis sõiduki eest 6,3 miljonit leid (1795 dollarit).

Autot saab enne ostmist testida

Turult või lehekuulutuse peale autode ostjatel on nüüd enne tehingu sõlmimist võimalik ostetav sõiduk põhjalikult testida. Sellist teenust pakub nüüd Tallinnas Tihase 34 asuv aktsiaseltsi Rootor vastavatud tehnoülevaatuspunkt.

Rootori direktori Rein Raua sõnul raputatakse hinnatav auto lõtkude ja loginate väljaselgitamiseks läbi, kontrollitakse sildu, pidureid ja amortisaatoreid, mõõdetakse heitgaaside CO-sisaldust ning kontrollitakse ja reguleeritakse tulesid. Kogu selline eriteenuste pakett maksab 175 krooni.

Kuna suur osa autosid ostetakse nädalalõpul, töötab Rootori ülevaatuspunkt ka nädalalõpul.

Toyota oli edukas, Nissanil läks halvemini

Jaapani suurim autotootja Toyota Motor Corp teatas oktoobrikuu headest tootmis- ja müüginumbritest, tema konkurendil Nissanil nii hästi ei läinud.

Toyota teatel suurenes tema kodumaiste tehaste toodang tänavu oktoobris 1995. aasta sama kuuga võrreldes 20,2 protsendi võrra ehk 337 181 sõidukini, sealhulgas kasvas sõiduautode toodang 25,6 protsenti.

Toyota suurendas samas oma sõiduautode läbimüüki aastaga Jaapani siseturul 8,6 protsendi võrra 136 815 autoni, kuna Toyotade eksport kasvas 27,2 protsenti.

Edukad olid ka Toyota välismaal paiknevad tehased, mis kasvatasid oktoobris oma toodangut aastaarvestuses 19,2 protsenti ehk 132 809 autoni.

Seevastu Nissan Motor Corp teatas oktoobrikuu suhteliselt tagasihoidlikest tulemustest. Nissani toodang vähenes oktoobris 5,6 protsendi võrra 132 698 autoni ning tema müügikäive Jaapani siseturul langes veelgi rohkem ehk 8,4 protsenti.

Ekspordiks suutis Nissan tänavu oktoobris suunata siiski 3,2 protsenti rohkem autosid kui mullu. Nissani välismaiste tehaste toodang suurenes aastaga 19,3 protsendi võrra 115 379 autoni.

Jaapani teistel juhtivail autotootjail - Hondal ja Mazdal, läks septembriga lõppenud poolaasta arvestuses samuti hästi ning mõlemad teatasid eelmisel reedel nii suurenenud läbimüükidest kui ka tugevatest kasuminäitajatest.

Volkswagen eitab uue autotehase rajamise kavu Poolas

Saksa autotootja Volkswagen AG kummutas eile Poola uudisteagentuuri PAP levitatud teated, mille kohaselt kavandavat Volkswagen uue autotehase rajamist Jelenia Gorasse Poolas.

"Ma ei ole sellest asjast midagi varem kuulnud ning ei saa seda kinnitada," ütles Volkswageni esindaja.

Volkswagenile kuulub praegu 59 protsenti Poznanis asuvast tehasest, mis toodab aastas 15 000 Shkoda sõiduautot ning 7500 paketiautot.

Baltic News Service/ETA/Reuter/AFP/EPL