Venemaal alustati uue Volga tootmist

Gorki autotehas Nizhni Novgorodis alustas uut tüüpi Volga tootmist, mille indeks on GAZ-3110.

Nimelt seda tüüpi autode vastu vahetavad Venemaa ametnikud president Boriss Jeltsini käsu kohaselt välja oma välismaise päritoluga limusiinid.

GAZ autotehase direktori Nikolai Pugini sõnul on uus Volga kiirem, mugavam ja vastupidavam kui senised. Autodele paigaldatakse Saksa firma Steier ökoloogiliselt puhtad mootorid ja auto hinnaks kalkuleeritakse sõltuvalt komplekteerimisest 17 000-30 000 dollarit.

Venemaa presidendi asjadevalitsusest on juba esitatud tellimus 600 uut tüüpi Volgale.

Stockmann hakkab müüma Mistubishit ja Shkodat

Stockmann hakkab müüma Mitsubishi ja Shkoda autosid ning loobub Nissani, Chrysleri ja Jeep-autode müügist, teatas Stockmann.

"Vastutus Helkama Auto-Centeri ja autosalongi Helkama tegevuse eest läheb Stockmanni kätte juuni alguses. Helkama-Auto loobub sõidukite jaemüügist ja keskendub Mitsubishi ja Shkoda maaletoomisele," teatas Stockmann.

"Praegu on Mitsubishi ja Shkoda läbimüük Soomes üsna väike, kuid meie eesmärk on suurendada seda tulevikus. Mõlemad on järjest tugevnevad kaubamärgid," ütles Stockmanni automüügirühma juhataja Aarno Pohtola.

Otsust Nissanist loobuda põhjendas Pohtola tugeva konkurentsiga pealinna autoturul, kus Stockmann on pidanud konkureerima Nissani maaletooja Aro-Yhtymä kahe jaemüügiüksusega.

Stockmann müüb Helsingis ka Fordi, Volkswagenit, Audit ja Seati. Volkswagen oli aprillis Soome enimmüüdud automark. Ford oli Opeli ja Toyota järel neljandal kohal. Mitsubishi ja Shkoda ei mahtunud aprillis kümne enimmüüdud automargi hulka. Stockmann loodab tänavu 1,8 miljardi marga eest autosid müüa.

Rühma möödunud aasta käive oli 1,17 miljardit marka.

Nissan sai viimase viie aasta esimese kasumi

Jaapani suuruselt teine autotootja Nissan Motor Co jõudis eelmisel aastal esmakordselt viie aasta järel taas kasumisse.

Nissani sõnul tulenes ettevõtte edu ulatuslikest kulukärbetest, jeeni mullusest langusest dollari suhtes ning Mehhiko peeso toibumisest pärast 1994. aasta kriisi.

Nissan teenis 31. märtsil lõppenud aasta jooksul 77,74 miljardit jeeni (670 miljonit dollarit), võrrelduna 1995. aasta 88,42 miljardi jeeni (762 miljoni dollari) suuruse kahjumiga.

Müügitulud tõusid 10 protsenti 6,66 triljoni jeenini (57,4 miljardi dollarini). Nagu paljud teisedki Jaapani firmad, ei avalda ka Nissan eraldi tulemusi esimese ja neljanda kvartali kohta. Viimati sai Nissan kasumit 1992. aasta märtsis lõppenud rahandusaastal ning on pärast seda olnud raskustes tänu Jaapani majanduskasvu aeglustumisele ning läbimüügi vähenemisele firma Mehhiko ja Euroopa tütarfirmades.

Alanud rahandusaastal ootab Nissan veelgi paremaid tulemusi, ennustades 100 miljardi jeeni suurust kasumit.

Jaapani autoeksport kasvas aprillis 18,5 protsenti

Jaapani autoeksport kasvas aprillis 18,5 protsenti 362,399 ühikuni, võrrelduna 1996. aasta aprilliga, teatas Jaapani Autotootjate Assotsiatsioon.

Jaapani autoekspordi suurenemine on kestnud juba 11 aastat järjest. Sõiduautode väljavedu kasvas kaheksandal järjestikusel tõusukuul 20,8 protsenti 284 076 ühikuni, veoautode eksport 10,6 protsenti 74 190 ühikuni ja busside eksport 13,2 protsenti 4133 ühikuni, öeldi avalduses.

Ekspordi suurenemise peamiseks põhjuseks oli jeeni hiljutine nõrgenemine dollari suhtes, ütles assotsiatsiooni esindaja.

Audi läbimüük kasvas esimeses kvartalis

Saksa autotootja Audi AG teatas, et firma läbimüük selle aasta esimeses kvartalis ulatus üle viie miljardi marga ja prognoosis läbimüügi kasvu ka terve aasta lõikes.

Kolme esimese kuuga on Audi läbimüük kasvanud 18,5 protsenti, ulatudes 137 100 autoni; läbimüük Saksamaal kasvas 13 protsenti ja kohalikul turul müüdi kokku 59 094 autot.

Audi turuosa Saksamaal ulatus esimeses kvartalis 7,2 protsendini, millega edestati luksusautode turu peamist konkurenti BMW-d, kelle turuosa moodustas 5,8 protsenti.

Baltic News Service/ETA