Kokku langes import 3,2 miljardi krooni võrra, sellest transpordivahendite osa moodustas 1,3 miljardit ehk umbes 40 protsenti.
Amserv Grupi juhatuse esimees Raivo Kütt ütles ärileht.ee-le, et autode müük on langenud drastiliselt.

„Kukkumine on olnud 40-50 protsenti. Maaletoojatel seisavad praegu autod laos ja edasimüüjatele jagub neid praeguse müügitempo juures veel mitmeks aastaks,“ arvas Kütt.

Tema sõnul on Toyotate ja Lexuste müügiga tegeleval Amservil autovaru umbes ühe kvartali jaoks. Vaikselt tellitakse uusi sõidukeid küll juurde, kuid väga vähesel määral.

Kütt lisas siiski, et vaatamata autode müüginumbrite vähenemisele on kasvanud hooldusest tulev käive. See on peamiselt tingitud varasemast edukast müügist, mille järel on nüüd uued autod hakanud hooldusse jõudma.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi andmetel langes novembris transpordivahendite import 2007. aasta novembriga võrreldes 59 protsenti. Põhjuseks jätkuv nõudluse langus siseturul ja ekspordinõudluse vähenemine. See tähendab peamiselt, et Lätti ja Leetu liiguvad Euroopa Liidust tulevad autod Eesti kaudu Paldiski sadamast. Et lõunanaabrite müüginumbrid aga on langenud, on vähenenud nii Eesti import kui ka eksport.

Ministeeriumi hinnangul ei ole ka detsembris väliskaubanduses pööret paremuse poole oodata, sest maailmamajandus on jätkuvalt langustrendil. Seda oli näha ka Eesti Konjunktuuriinstituudi detsembris küsitletud ettevõtete hinnangutest eksporttellimuste osas. Rohkem kui pooled ettevõtetest teatasid tellimuste vähenemisest ja ainult 3% ettevõtetest ootasid tavalisest rohkem eksporttellimusi.